Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά

Πρέπει να διαβάσετε

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην κλήση από την Τουρκία του Έλληνα Πρέσβη.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

H Τουρκία καλεί σε εξηγήσεις τον Έλληνα Πρέσβη

Νωρίτερα, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης από τον οποίο σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα hurriyet.com.tr ζητήθηκε από την Ελλάδα «να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά».

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα στη Λέσβο και τη Χίο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για το ίδιο θέμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το δημοσίευμα της hurriyet

Πρόκειται για μια ενέργεια δηλωτική των προθέσεων της Άγκυρας να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ένα παρόμοιο δειγμα των προθέσεων της Άγκυρας αποτελεί σύμφωνα με την ΕΡΤ και η σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Σαμπάχ περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο ακριβώς δίπλα από τον παλιό καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες τουρκικές πηγές, τρομοκράτες κυρίως του ΡΚΚ.

Εξάλλου, το θέμα της δήθεν «ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, θα συζητείται μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα επιμένει ότι υπήρξε μεταφορά τεθωρακισμένων στη Λέσβο και στη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου και ότι αυτό συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα