Η απάντηση του Γιοσέπ Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις οποίες συμμετέχουν και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Σήμερα οι Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές φάσμα ενεργειακής φτώχειας, άνοδο τιμών σε βασικά είδη από την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και επιβράδυνση των οικονομιών τους.

Η Τουρκία αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ενώ έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» για τη Ρωσία μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός.

Σε σχετική ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για το πως κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άρνηση της Τουρκίας να μετέχει στις κυρώσεις η απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου Γιοσέπ Μπορέλ είναι κόλαφος για την τουρκική πολιτική.

Συγκεκριμένα στην απάντησή-καταπέλτη κατά της Τουρκίας αναφέρει:

«Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων είναι ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.

Αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία.»

 

Και καταλήγει:

«Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα