Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Χανίων, με την οποία απαντά στα λεγόμενα του Σωματείου Εργαζομένων της e-food Χανίων, σχετικά με την ένταξη ή μη του τελευταίου στο Ε.Κ.Χ.
Δείτε την ανακοίνωση:
«Με ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι του μεικτού σωματείου εργαζομένων και ελευθέρως απασχολουμένων της E–food της περιοχής μας, εγκαλούν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων διότι τάχα δεν αποδέχεται στους κόλπους του μεικτά σωματεία.
Είναι προφανής η σύγχυση που κυριαρχεί στα μυαλά ορισμένων. Αν και θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε τόσο το νομικό, όσο και συνδικαλιστικό σκέλος των απαντήσεών μας, επανερχόμαστε διευκρινιστικά διότι τα ψέματα και οι παρελκύσεις της κοινής γνώμης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Το αποκαλούμενο ως «επιχειρησιακό» σωματείο της E–food στα Χανιά είναι ένα σωματείο που οι συμβάσεις ελευθέρως απασχολουμένων κυριαρχούν. Η πλειοψηφία αυτών των ελευθέρως απασχολούμενων δεν επιθυμούν να αλλάξουν σύμβαση διότι τα έσοδα που σήμερα απολαμβάνουν με την «κατά αποκοπή» εργασία, είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερα από τις αποδοχές των απασχολουμένων με βασικό μισθό και σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Επιπλέον, τα ωράρια απασχόλησης στην περίπτωση των ελευθέρως απασχολούμενων είναι ελεύθερα και όχι στη βάση προγράμματος όπως στην περίπτωση των εργαζομένων. Αυτές τις εργασιακές σχέσεις των “freelancers” εμείς ως ΕΚΧ τις καταγγείλαμε και σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή των αγωνιζομένων εργαζομένων της E–food και των υπολοίπων πλατφόρμων, στέλνοντας επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό με τις θέσεις μας. Αυτές τις θέσεις βεβαίως κάποιοι για παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες είτε αποκρύπτουν είτε παραποιούν.
Ο αγώνας των εργαζομένων της E–food με τη στήριξη σύσσωμου του συνδικαλιστικού κινήματος και του ΕΚΧ δικαιώθηκε με την πρόσληψη με αορίστου χρόνου συμβάσεις 2.016 εργαζομένων, τις οποίες πανηγύρισαν και οι εκπρόσωποι του εγκαλούντος σωματείου, αφού πρώτα υπέστειλαν τη σημαία εκείνου του αγώνα λόγω της απόλυτης δικαίωσής τους. Από εκείνο το σημείο και μετά υπήρξε ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ εργαζομένων και freelancers σε εργασιακό και συνδικαλιστικό επίπεδο, με τους freelancers να συστήνουν δικά τους ξεχωριστά σωματεία ανά την Ελλάδα και να διαπραγματεύονται με τις πλατφόρμες τα δικά τους δικαιώματα ως ελευθέρως απασχολούμενοι. Αυτός ο διακριτός διαχωρισμός από τον Ιούλιο του 2021 είναι νόμος του κράτους και καμία οργάνωση των εργαζομένων των ταχυμεταφορών της χώρας δεν έχει προσφύγει για την ακύρωσή του.
Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και παρά τις οποίες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις ή αντιρρήσεις όλων ημών, ο νόμος είναι νόμος και ισχύει έως ότου επιτύχουμε μέσα από τον αγώνα μας την ανατροπή του. Αλλά και η ανατροπή ενός νόμου απαιτεί συναίνεση των ίδιων των υποκειμένων σε μια τέτοια διεκδίκηση. Ας μας απαντήσουν οι εκπρόσωποι του σωματείου της E–food αν συναινούν όλα τα μέλη τους στη μετατροπή των συμβάσεων σε εξαρτημένης εργασίας. Ας μας φέρουν λίστες με τους freelancers και υπεύθυνες δηλώσεις που να αποδέχονται τη μετατροπή της σχέσης απασχόλησής τους και εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον οποίο αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη μη εφαρμογή του νόμου, στη λογική «νόμος είναι η κομματική μας σκοπιμότητα». Να τεθεί σε κίνδυνο η μελλοντική νομιμοποίηση της εκπροσώπησης του ΕΚΧ επειδή κάποιοι υποκινούμενοι κομματικά «έτσι γουστάρουν». Κάτι τέτοιο δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό».