Καθησυχαστικός για τον … θόρυβο που έχει προκληθεί αναφορικά με τη συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες που εμβολιάστηκαν εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών Μανόλης Σμυρνάκης.

«Είμαστε σε διαρκή ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα ώστε να ανατραπεί ο σχεδιασμός των εμβολιασμών στη χώρα μας. Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Συνεκτιμάται λοιπόν το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τη μαζικότητα των εμβολιασμών», τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο κ. Σμυρνάκης.

Από τη μία οι δηλώσεις αξιωματούχου του EMA και συγκεκριμένα του επικεφαλής των εμβολιασμών και από την άλλη η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έρχονται σε ισχυρή αντίθεση σχετικά με τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τον σχηματισμό θρομβώσεων σε πολίτες που εμβολιάστηκαν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς).

«Πολλοί άνθρωποι είναι προβληματισμένοι και κάποιοι πολίτες επιλέγουν να ακυρώσουν το ραντεβού τους. Αντιλαμβάνομαι τον φόβο αλλά το μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια θα μας βοηθήσουν να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Η πρόληψη είναι μία συζήτηση ελπίδας. Δεν υπάρχει κάποια αιτιολογική σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων», πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών Μανόλης Σμυρνάκης.

Παράλληλα συνέστησε υπομονή για τα επόμενα βήματα άρσης των απαγορεύσεων.  

«Είμαστε ακόμα στην άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Υπάρχει ισχυρή κόπωση σε επίπεδο κοινωνίας. Τους επόμενους μήνες θα φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμών και αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Δεν πρέπει να βιαστούμε ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Σμυρνάκης.