Εν αναμονή των οδηγιών της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό βρίσκεται η ιατρική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μανώλη Λουμπούνη ο εμβολιασμός των πολιτών κατά της γρίπης αναμένεται να προχωρήσει και φέτος κανονικά, ωστόσο αναμένονται διευκρινήσεις αναφορικά με την χρονική απόσταση που θα πρέπει να έχει από ενδεχόμενο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

«Πέρυσι σε όλη την Ελλάδα δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα από το σύστημα καταγραφής επιδημιολογικής επιτήρησης των κρουσμάτων της γρίπης. Θέλουμε να συμβεί το ίδιο και φέτος. Είναι προφανές ότι τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης και αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό αποδίδουν πολύ καλύτερα σε έναν ιό που δεν είναι τόσο μεταδοτικός. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός της γρίπης έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει, έχουν καταγραφεί κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο και θα έχουμε και εμείς σίγουρα απλά δεν «φτάνουν» να καταγραφούν γι’ αυτό και φέτος σίγουρα θα συσταθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Περιμένουμε τη σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χρονική απόσταση που πρέπει να υπάρχει από τυχόν εμβόλιο κορωνοϊού», δήλωσε στο Creta24 ο κ. Λουμπούνης.

Τέλος υπενθύμισε πως ήδη γίνονται κλινικές δοκιμές για εμβόλιο το οποίο θa συνδυάζει αναμνηστική δόση κατά του κορωνοϊού και αναμνηστική δόση κατά της γρίπης, από την Μοderna. «Είναι ένα εμβόλιο που θα βοηθήσει πάρα πολύ και πιθανώς θα το έχουμε και στην χώρα μας την επόμενη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.