Το θέμα των δασικών χαρτών ειδικά για την Κρήτη και το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης ανέφερε πως οι δήμοι ιδίως της ενδοχώρας έχουν χαρακτηριστεί σε μεγάλο μέρος ως δασικές εκτάσεις. «Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο. Ίσα ίσα θέλουμε να μπει μια τάξη και αυτά τα προβλήματα να λυθούν αλλά με σωστό τρόπο, σεβόμενοι πρώτα το περιβάλλον και δεύτερον τις ιδιοκτησίες των ανθρώπων».

O κ. Κοκοσάλης αναφέρθηκε στην έκταση της Εθιάς, λέγοντας πως έχει προταθεί η αναδάσωση 1.700 στρεμμάτων ώστε να γίνει δάσος. «Οι άνθρωποι έχουν δώσει ήδη περιουσίες και φυτεύτηκε δάσος. Δεν είναι αντίθετοι, όλοι είμαστε υπέρ του περιβάλλοντος αρκεί να μη χαθούν περιουσίες. Πίσω από τα χαρακτηριστικά της έκτασης κρύβεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εκεί είναι το όλο θέμα». 

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο δήμο Φαιστού αλλά και στο δήμο Γόρτυνας, όπου υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις που ανήκουν στους δήμους και τώρα είναι χαρακτηρισμένες δασικές. «Εννοείται ότι οι δήμοι δεν θα μείνουμε άπραγοι γιατί πρέπει να τις διαφυλάξουμε. Θα κάνουμε ένσταση και πιστεύω να υπάρξει μια λύση».

Ο κ. Κοκοσάλης επεσήμανε πως το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην σημερινή συνάντηση που θα γίνει με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Θα προσπαθήσουμε όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει να τα λύσουμε. Να πετύχουμε όλα αυτά τα θέματα που μας αφορούν, ώστε να δούμε πως θα βοηθήσουμε σε μια σωστή κατεύθυνση να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες αλλά να μη χαθούν περιουσίες». 

Η Κρήτη έχει ένα ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι που το επισημαίνουν όλοι οι νομοί. «Παρόλα αυτά, ούτε αυτό λήφθηκε υπόψη. Έγινε με μια προχειρότητα η ανάρτηση. Γι’ αυτό βγήκαν οι φορείς και είπαν να πάρουν πίσω τους χάρτες».