Ανοίγει το παιχνίδι στο CCS – Σχέδιο μεταφοράς CO2 από την Ελλάδα για αποθήκευση στην Αίγυπτο

Πρέπει να διαβάσετε

Στη δυνατότητα αποθήκευσης CO2 εκτός της Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, προσβλέπει η Ελλάδα ώστε η δέσμευση αέριων εκπομπών να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των εγχώριων βιομηχανιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει θέσει στην Κομισιόν θέμα αναθεώρησης της στρατηγικής διαχείρισης των βιομηχανικών εκπομπών, με σκοπό ποσότητες δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα να μπορούν να καταλήγουν σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η προοπτική αξιοποίησης υποδομών αποθήκευσης που θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο, για την αποθήκευση εκπομπών των ελληνικών βιομηχανιών, έχει συζητηθεί εκτενώς στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των σχετικών επαφών, με τις διαβουλεύσεις έχει διαμορφωθεί ώριμο έδαφος για τη συνεργασία των δύο χωρών και στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο energypress, οι εκπομπές στη χώρα μας ανέρχονται σε 15 εκατ. τόνους ετησίως. Αυτή τη στιγμή, η εγχώρια αποθήκη που βρίσκεται στα σκαριά, το «Prinos CCS» από την Energean, προβλέπεται πως θα διαθέτει δυναμικότητα 3-4 εκατ. τόνων ετησίως, κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξής του. Επομένως, η υποδομή δεν θα είναι αρκετή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του CCS για το «πρασίνισμα» βιομηχανικών καταλωτών στη χώρα μας.

Κύριο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, για τη γεωγραφική διεύρυνση των χώρων αποθήκευσης, είναι πως η γεωλογία στη Νότια Ευρώπη διαφέρει από αυτήν στα βορειοευρωπαϊκά κράτη. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πως στις χώρες της Μεσογείου σπανίζουν οι γεωλογικές δομές οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθήκευση CO2. Σε αυτό το πλαίσιο, η σχετική αναθεώρηση της στρατηγικής της Κομισιόν θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, για τη διαχείριση μέρους των εθνικών εκπομπών τους.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές εγχώριες βιομηχανίες έχουν στα σκαριά πρότζεκτ δέσμευσης CO2, με σκοπό να «πρασινίσουν». Έτσι, η ΤΙΤΑΝ σχεδιάζει να δεσμεύει 1,9 εκατ. τόνους CO2 σε ετήσια βάση από το εργοστάσιο της στο Καμάρι Βοιωτίας, μέσω του IFESTOS για το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Innovation Fund.

Ανάλογο σχέδιο έχει στα σκαριά η ΗΡΑΚΛΗΣ (Holcim), με επένδυση ύψους 284,5 εκατ. ευρώ μέσω του πρότζεκτ «Olympus», για την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) -1 εκατ, τόνων σε ετήσια βάση- στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου στην Εύβοια, ενσωματώνοντας καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

To «Olympus» πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 124,5 εκ. ευρώ από το Innovation Fund. Το ίδιο ισχύει για το πρότζεκτ «IRIS» της Motor Oil, το οποίο προορίζει για αποθήκευση το ποσοστό του δεσμευμένου CO2 που δεν θα αξιοποιείται για παραγωγή συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 έχει στα σκαριά και η Helleniq Energy, το οποίο προορίζεται για εφαρμογή στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα