Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Ανοίγει τις πύλες της η μικρή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Με ένα από τα πιο λαμπερά νέα αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής, την εκπληκτική βιολονίστρια Diana Tischkenko, στην πρώτη σολιστική της εμφάνιση στην Ελλάδα, ανοίγει τις πόρτες της η Νέα Αίθουσα Ρεσιτάλ, Μουσικής Δωματίου και Συναυλιών του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στις 7 Μαΐου.

H Diana Tishchenko, που διαγράφει μια εξαιρετική καλλιτεχνική πορεία σε όλο τον κόσμο, έχοντας αποσπάσει, κατά τα τελευταία χρόνια, τα πρώτα βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς και συμπράττοντας με τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες, θα προσφέρει στο κοινό της Κρήτης ένα μοναδικό, εξαιρετικών απαιτήσεων πρόγραμμα με έργα των Ραβέλ, Ενέσκου και Προκόφιεφ, με τη συνοδεία του πολυβραβευμένου νέου πιανίστα Zoltan Fejervari, καθώς και δύο από τα σημαντικότερα έργα για σόλο βιολί, των Μπαχ και Ιζαΐ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην Νέα Αίθουσα Ρεσιτάλ, Μουσικής Δωματίου και Συναυλιών, θα επαναληφθεί για το φιλόμουσο κοινό την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού».

Επιπλέον, την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί πρωτότυπο ανοιχτό μουσικό σεμινάριο, με παρουσίαση των έργων για το κοινό και συζήτηση των δύο Σολίστ για τη μουσική, με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στο κοινό μια ακόμα αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και θεωρούμε ότι η επιλογή του κ. Μιχαηλίδη για την πρώτη συναυλία σε αυτόν τον καινούργιο χώρο είναι η καλύτερη δυνατή.

Θέλουμε το ΠΣΚΗ να λειτουργεί ως Κέντρο Πολιτισμού υψηλού επιπέδου για ολόκληρη Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα επιδιώκουμε να το αγκαλιάσουν και να το αγαπήσουν οι Ηρακλειώτες, στους οποίους άλλωστε ανήκει!

Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας, όμως σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού, είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης σημειώνει: «Προσφέρουμε στο κοινό ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με έργα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της μουσικής δημιουργίας: καταρχήν, ένα από τα πλέον αριστοτεχνικά έργα της εποχής του μπαρόκ για σόλο βιολί (Μπαχ), όπως και ένα αριστούργημα του 20ου αιώνα (Ιζαΐ), καθώς και συνθέσεις, όπου ανακαλύπτουμε επιρροές παραδοσιακής μουσικής (Ενέσκου) αλλά και εμπνεύσεις από τα είδη της τζαζ και της μπλουζ στη σύνθεση (Ραβέλ), ολοκληρώνοντας τη συναυλία με ένα έργο που χάρισε στον συνθέτη του (Προκόφιεφ) το μεγαλύτερο βραβείο της εποχής του».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της συναυλίας:

Maurice Ravel: Σονάτα για βιολί και πιάνο, αρ. 2 σε σολ μείζονα, έργο 77

Eugène-Auguste Ysaÿe: Σονάτα αρ. 3 “Μπαλλάντα” για σόλο βιολί, έργο 27

George Enescu: Σονάτα για βιολί και πιάνο, αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 25

Johann Sebastian Bach: Chaccone (Σακόν) για σόλο βιολί από την Παρτίτα σε ρε ελάσσονα (Κατάλογος έργων Μπαχ, αρ. 1004)

Sergei Prokofiev: Σονάτα για βιολί και πιάνο, αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 80

Η είσοδος για τις τρεις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη και όλες οι προσκλήσεις θα δοθούν σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα