Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας – Κοινοποιήθηκε το ελληνικό σχήμα επιδοτήσεων στην Κομισιόν

Πρέπει να διαβάσετε

Μια από τις τελευταίες πράξεις του προηγούμενου υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα αφορούσε στην βαριά βιομηχανία και την ενίσχυσή της στο πλαίσιο του λεγόμενου Temporary Crisis Framework, δηλαδή του προσωρινού πλαισίου για την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκρέκας κοινοποίησε το ελληνικό σχήμα της επιδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενισχυθούν οι επιλέξιμες ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες με ποσό της τάξης των 50 ευρώ/MWh. Πρόκειται για ένα πλαίσιο ενισχύσεων που καθορίστηκε πανευρωπαϊκά με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σημειώνεται ότι κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του σχήμα, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Γερμανία όπου η επιδότηση ανά μήνα καλύπτει προϋπολογιστικά κάθε επιβάρυνση πλέον των 130 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση των επιλέξιμων βιομηχανιών με 50 ευρώ/ Mwh θα αφορά τη φετινή χρήση του 2023. Βασική προϋπόθεση, εκτός των άλλων περιορισμών που τίθενται, είναι η μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% ως προς το 2021, που αποτελεί την περίοδο αναφοράς. Επίσης οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιδότηση αναμένεται να επηρεάσει θετικά και να ωφελήσει μια σειρά από επιλέξιμες βιομηχανίες στους κλάδους της χαλυβουργίας, του αλουμινίου αλλά και της βιομηχανίας χαρτιού.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διευρύνει τα κριτήρια προκειμένου να είναι περισσότερες βιομηχανίες επιλέξιμες της ενίσχυσης και να μην δημιουργηθούν άνισοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανιών του ίδιου κλάδου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα