Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
22.7 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανοιχτό ενδεχόμενο για λήψη μέτρων για τον Covid από τον Πλεύρη – «Αν πιεστεί το σύστημα, θα πάρουμε»

Πρέπει να διαβάσετε

Για την τέταρτη δόση, για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα, Δευτέρα, την αύξηση των κρουσμάτων και τη λήψη νέων μέτρων μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει ότι για τους πολίτες άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Από εκεί και πέρα, στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30 δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μια πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα», τόνισε ο υπουργός Υγείας και επιπρόσθετα επισήμανε ότι «αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα, προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση».

«Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59, βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με τον γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση, που δεν είναι σύσταση της επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας».

Πλεύρης: Πιθανότητα λήψης νέων μέτρων

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ευελπιστεί από τον Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, να υπάρχει μια επικαιροποίηση του εμβολίου, κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «πρώτα απ’ όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε αύξηση του κορωνοϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο υπουργός ανέφερε πως στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή «κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ, άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες».

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, είπε ότι αυτό που έχει καταργηθεί δεν είναι η χρήση της αλλά το διοικητικό πρόστιμο, καθώς «δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς υπό διοικητικά μέτρα». Συνέστησε στους πολίτες όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ειδικά σε κλειστούς χώρους, να φορούν προστατευτική μάσκα.

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες, τόνισε ο Πλεύρης

«Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες», είπε επίσης ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα -με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα- θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ’ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

«Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση συνύπαρξης με την πανδημία, όχι από άποψη επιλογής, αλλά έτσι γίνεται όταν έχουν γίνει πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που πέταξε τις μάσκες, έναν και δύο μήνες μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα