«Ανοιχτά Πανιά 2022»: «Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία» στα Χανιά

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Ενδέκατη δράση: «Ανοιχτά Πανιά 2022»

«Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία» του Κυριάκου Ελευθεριάδη και της Ηλιάνας Σκουλάκη

Μουσικό παραμύθι στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»,

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης: www.chania-culture.gr

Με εργαλεία την προσωπική αφήγηση αλλά και με τη συνοδεία μιας οκταμελούς ορχήστρας, θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο μουσικό παραμύθι Σαφίρ, κελαηδώντας το φως και την ελευθερία που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους ακροατές-θεατές. Παράλληλα, με τη μορφή του scroll theater, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους η εικονογράφηση της ιστορίας του Σαφίρ. Επίσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, με εικαστικές και μουσικές προεκτάσεις και με θέμα του το scroll theater.

Η αφηγήτρια θα μας μεταφέρει σε μια γωνιά της ερήμου για να μας συστήσει τον Σαφίρ, που με τη μαγική αηδονολαλιά του, αλλά και τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τη μουσική και τους ανθρώπους, κατάφερε να σηκώσει το βαρύ σκούρο πέπλο που είχε καλύψει την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη. Με σύμμαχό του το μυθικό πουλί Σιμούργκ, που απαντάται τόσο στην περσική μυθολογία όσο και στην κουρδική, την γεωργιανή, την αρμένικη αλλά και τη ρωμαϊκή παράδοση, έρχεται να μας θυμίσει πως η τέχνη δε σταματά να ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο. Ελπίζουμε το αγόρι να φωτίσει με τη μουσική και το τραγούδισμά του και το δικό μας σκοτάδι.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, 20:00
Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», Πλατεία Κατεχάκη – Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης: www.chania-culture.gr

Παράλληλες δράσεις:

-Πρωινή παράσταση για σχολικές ομάδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, 10:00

H παράσταση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού, της Α’ και της Β’ Γυμνασίου.

Οι σχολικές ομάδες και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται παρακαλούνται να στείλουν email στο: anoixtapania2021@gmail.com
-Εκπαιδευτικό εργαστήριo για παιδιά 8-12 ετών

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00

Σ’ αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά μέσω της επαφής τους με τις εικαστικές τέχνες και το παιχνίδι της δημιουργικής γραφής, θα αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και θα δημιουργήσουν μια δική τους σύντομη ιστορία. Θα παρατηρήσουν και θα δοκιμάσουν την τεχνική του scroll theater, που δημιούργησε και χρησιμοποιεί η ομάδα καλλιτεχνών, ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας το καθένα χωριστά, τη δική του μινιατούρα κυλιόμενου θεάτρου.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: anoixtapania2022@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές και το πρόγραμμα των δράσεων στο: https://www.chania-culture.gr/services/events/ekdiloseis/anoichta-pania-2022-safir-kelaidontas-to-fos-kai-tin-eleftheria/

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα