Ανησυχία από τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε περιοχή του Ηρακλείου

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκαν σε κατοίκους στην περιοχή των Αρχανών, τις προηγούμενες ημέρες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, σημείωσε αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 30 με 40 άτομα ενώ υπήρξε μια ανησυχία, ότι ενδεχομένως για την όλη αναταραχή, να οφείλεται το νερό. «Κατευθείαν πήραμε δείγμα σήμερα, ήταν η Διεύθυνση Υγείας εδώ, πήρε δείγματα από 10 σημεία, για να δούμε τι συμβαίνει, αν οφείλεται στο νερό ή είναι μια ιογενή γαστρεντερίτιδα. Διότι, συνομίλησα με τον νομίατρο και μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους».

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης, έγιναν έρευνες και στα δείγματα που πάρθηκαν πριν από 4 μήνες, για την ποιότητα νερού και τα αποτελέσματα ήταν καλά. «Το νερό στις Αρχάνες χλωριώνεται στην δεξαμενή. Μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος, να μπήκε κάτι στο δίκτυο από κάποια αναρρόφηση. Πιστεύω ότι δεν οφείλεται στο νερό, όμως όλα θα φανούν από τα αποτελέσματα. Συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους δήμους και μπορεί να οφείλεται σε κάποια ίωση».

Ο κ. Κοκοσάλης διαβεβαίωσε τους πολίτες, πως τόσο ο Δήμος όσο και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ελέγχει το θέμα, προκειμένου να μην υπάρξουν περεταίρω προβλήματα. «Αν οφείλεται στο νερό, θα διορθωθεί το ζήτημα και θα βρεθεί άμεσα λύση. Το πόσιμο νερό, είναι σημαντική υποχρέωση του Δήμου, αλλά και η ποιότητα του νερού. Στον Δήμο Αρχανών, με έργο που εκτελείται ήδη, μπαίνουν σύγχρονα συστήματα χλωρίωσης του έργου, με δοσομετρητές. Θα έχουμε πλήρη έλεγχο από τις οθόνες στο Δημαρχείο, τι ακριβώς γίνεται και θα έχουμε συχνή λήψη δειγμάτων αυτόματα, για να ξέρουμε την ποιότητα του νερού».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοκοσάλης επανέλαβε πως έχουν παρθεί ήδη δείγματα και αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα. «Αν οφείλεται στο νερό, θα ενημερώσουμε τον πληθυσμό. Όμως οφείλαμε να το ψάξουμε, μπορεί να μην ισχύει αλλά υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του».

Από Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε η διασπορά

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, τόνισε πως υπήρξαν οι πληροφορίες από την προηγούμενη Δευτέρα, που έκαναν λόγο για πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας ή γαστρεντερικών φαινομένων στην περιοχή. Άμεσα υπήρξε επικοινωνία τόσο με τον Δήμο όσο και τις υπηρεσίες του, για να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια διαρροή λυμάτων.

«Σήμερα στείλαμε συνεργείο, που έλαβε δείγματα από διάφορες περιοχές, διότι υπήρξε η φημολογία ότι σχετίζεται με το νερό, όμως σήμερα πήραμε περαιτέρω πληροφορίες για την έναρξη του φαινομένου» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, το φαινόμενο ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες από ένα Δημοτικό Σχολείο των Αρχανών, όπου υπήρξε ένα διάστημα 1 – 2 ημερών, όπου το 1/3 των παιδιών ήταν άρρωστα. «Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια πυροδότηση στην τοπική κοινωνία» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά πιθανότατα οφείλεται σε ένα εντεροϊό, σε ένα νέος στέλεχος που δεν υπήρχε όλο το καλοκαίρι.

«Στις αρχές του καλοκαιριού, είχαμε αναφορές για σποραδικά και διασκορπισμένα κρούσματα, σε διάφορες περιοχές και προσχολικές ηλικίες κυρίως, όμως μετά τα σχολεία έκλεισαν» ξεκαθάρισε ο κ. Λουμπούνης.

Εξήγησε δε, πως είναι πολύ πιθανόν, τώρα που τα σχολεία άνοιξαν ξανά, ένα στέλεχος να «ξεπήδησε» και να μεταδόθηκε μέσα από τα σχολεία στην κοινότητα. «Σε κωμοπόλεις όπως οι Αρχάνες, με χαρακτηριστικά της έντονης τοπικής ζωής, η μετάδοση είναι εύκολη» ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν αναφορές για περίπου 350 άτομα συνολικά, που νόσησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει πως όλα τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά «μιλούν» για κάποιο ιό, που είναι δύσκολο να μεταφερθεί με το νερό, παρά μόνο από άτομο σε άτομο.

Κλείνοντας, ο κ. Λουμπούνης σημείωσε πως η κλινική εικόνα των ατόμων είναι ήπια, με τα χαρακτηριστικά να κρατούν δύο 24ωρα. Υπήρξαν αναφορές για αρκετές διάρροιες, – μέχρι και 10 σε ένα 24ωρο – ενώ κάποιοι άλλοι, έκαναν εμετό. Λίγες ήταν οι περιπτώσεις που υπήρξε πυρετός. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των δειγμάτων, ο κ. Λουμπούνης σημείωσε πως βρίσκονται ήδη στο εργαστήριο και αργά σήμερα ή αύριο το μεσημέρι θα υπάρξουν νέα και θα εκδοθεί μια σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των πολιτών.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα