test
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
29.9 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανησυχία στο Κρεμλίνο για τις επιδρομές στο Μπέλγκοροντ – Tουλάχιστον 12 άμαχοι τραυματίστηκαν

Πρέπει να διαβάσετε

Το Κρεμλίνο εξέφρασε “βαθειά ανησυχία” σήμερα κατά την δεύτερη ημέρα επιχείρησής του για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη ένοπλη επιδρομή στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε από πλήγματα πυροβολικού και την αναγκαστική εκκένωση αρκετών περιοχών.

Η ρωσική προεδρία παραδέχθηκε επίσης ότι χρειάζονται “περισσότερες προσπάθειες” για να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές αυτές στο έδαφός της, την ώρα που ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο συμπαγής είναι η άμυνα της Μόσχας, καθώς το Κίεβο δηλώνει ότι προετοιμάζει αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας.

 Στην Ουκρανία, όπου οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επιχείρηση, για την οποία έχουν αναλάβει την ευθύνη οργανώσεις Ρώσων μαχητών που τάσσονται κατά του Πούτιν, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη σήμερα στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου μαίνονται βίαιες μάχες.

Ωστόσο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρισκόταν στη ρωσική πλευρά των συνόρων μετά την χθεσινή επιδρομή ομάδας ενόπλων στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που ώθησε τις ρωσικές αρχές να αποκλείσουν την ζώνη και να εκκενώσουν αρκετές περιοχές που βομβαρδίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν ρωσικές οργανώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Αυτές εμπλέκονται εδώ και μήνες στο ουκρανικό μέτωπο και είχαν ήδη διεξαγάγει παρόμοιες, αλλά μικρότερης κλίμακας, επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος.

“Αυτό που συνέβη (χθες) προκαλεί βαθειά ανησυχία και καταδεικνύει άλλη μια φορά ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους κατά της χώρας μας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Αυτό χρειάζεται από την πλευρά μας περισσότερες προσπάθειες, οι προσπάθειες αυτές εξακολουθούν να γίνονται και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (στην Ουκρανία) συνεχίζεται για να μην ξανασυμβεί αυτό”, πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης της Μπέλγκοροντ Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ ανακοίνωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις “εκκαθαρίσεων” συνεχίζονται στην περιοχή. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν εξακολουθούν να μαίνονται συγκρούσεις, ούτε αν παραμένουν εκεί μαχητές που ήρθαν από την Ουκρανία.

Εκκενώσεις περιοχών

Σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η πόλη Γκράιβορον, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στην Μπέλγκοροντ, υπέστησαν “πολλούς” βομβαρδισμούς από πυροβολικό, συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Εννέα περιοχές εκκενώθηκαν, σημείωσε επίσης ο Γκλάντκοφ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι συνολικά τουλάχιστον 12 άμαχοι τραυματίστηκαν.

Αντιδρώντας στην επιδρομή, η Ρωσία έδωσε χθες εντολή να τεθεί σε “αντιτρομοκρατικό” καθεστώς η περιοχή, ένα μέτρο που ενισχύει τις εξουσίες των αρχών για να διεξαγάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, να κάνουν ελέγχους σε πολίτες ή ακόμη να απομακρύνουν τους κατοίκους περιοχών. Το καθεστώς αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στην Τσετσενία από το 1999 ως το 2009.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με τις βασικές έρευνες στη χώρα, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για “τρομοκρατική ενέργεια”. Μολονότι κι άλλες επιθέσεις έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία, αυτή ήταν η πρώτη σε τέτοια κλίμακα και δείχνει επίσης τη διαπερατότητα της ρωσικής μεθορίου.

Την ευθύνη για την επιχείρηση αυτή ανέλαβε μέσω καναλιού της στο Telegram η “Λεγεώνα της Ελευθερίας για τη Ρωσία”, οργάνωση Ρώσων που πολεμά στην ουκρανική πλευρά, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει ότι βρισκόταν πίσω από προηγούμενες επιδρομές στην ίδια περιοχή. Άλλη μια παρόμοια οργάνωση φέρεται να συμμετείχε στην επιχείρηση, το “Σώμα Ρώσων Εθελοντών”.

Το Κίεβο αρνείται από πλευράς του οποιαδήποτε ανάμειξη στην επιδρομή. “Δεν κάνουμε πόλεμο σε ξένες επικράτειες”, διαβεβαίωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ, κάνοντας λόγο για “ρωσική εσωτερική κρίση”.

Ο Πούτιν σιωπά

Την ώρα που προδιαγράφεται μια μεγάλης κλίμακας ουκρανική αντεπίθεση, η επικράτεια της Ρωσίας έχει αποτελέσει τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες τον στόχο ενός αυξανόμενου αριθμού δολιοφθορών, επιθέσεων και επιθέσεων με drones που αποδίδονται στο Κίεβο, αλλά αυτό δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη γι’αυτές και αναφέρεται σε ενέργειες Ρώσων υποστηρικτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει δηλώσεις για το θέμα της επιδρομής. Χθες ο εκπρόσωπός του είχε πει ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε εξάλλου χθες το Κίεβο ότι κρύβεται πίσω από αυτή την διείσδυση στο έδαφός του, λέγοντας ότι έχει στόχο να “αποσπάσει την προσοχή” από την κατάληψη, σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις, της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι κατέλαβαν το σύνολο της κατεστραμμένης αυτής πόλης, επίκεντρο της αιματηρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας μάχης του πολέμου στην Ουκρανία, όπου και τα δύο στρατόπεδα έχουν υποστεί βαριές απώλειες.

Ο Ζελένσκι διέψευσε την απώλεια της Μπαχμούτ και ο στρατός του δηλώνει ότι εξακολουθεί να κρατά μια μικρή ζώνη, συνεχίζοντας να πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια και νότια της πόλης.

“Οι μάχες για την πόλη Μπαχμούτ συνεχίζονται”, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί και το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα