Ανησυχία για τους μετασεισμούς στο Αρκαλοχώρι – Γιατί ζητούν έρευνες στο αεροδρόμιο Καστελίου οι σεισμολόγοι

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, για την μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. «Το φαινόμενο βρίσκεται σε αποδρομή, μέσα στην δραστηριότητα που είχαμε πει από την αρχή, ότι θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα υπάρξουν αυτές οι μικροεξάρσεις που τις είχαμε το Σαββατοκύριακο, χωρίς να σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια νέα διαδικασία ή ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Αυτό το αποκλείουμε. Είμαστε στην μετασεισμική ακολουθία που παρουσιάζει σταδιακή πτώση και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν μικροεξάρσεις όπως αυτή της χθεσινής ημέρας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. «Πρέπει να επισημάνουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα όπως είναι φυσικό, μετατίθεται κατά τη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας, είναι πιο κοντά στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελλίου και χρειάζεται μια ειδική διαδικασία και προσέγγιση σε ότι αφορά το ίδιο το αεροδρόμιο. Δεν αφορά τους κατοίκους και το Δήμο αλλά την κεντρική διοίκηση ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο το έργο».

Ο κ. Λέκκας, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει απαραιτήτως μια ειδική μελέτη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. «Δεν έχει γίνει και κακώς δεν έχει γίνει, είναι ευθύνη του υπουργείου. Δεν ευθύνεται ο Δήμος, είναι θέμα αρχικού σχεδιασμού, ότι έπρεπε να γίνει η εν λόγω διαδικασία».

Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, τόνισε πως τα επίκεντρα όλων των σεισμών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται στον ίδιο χώρο και τα δεδομένα δείχνουν πως οι σεισμικές δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμική δραστηριότητας του μεγάλου σεισμού του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο κ. Φασουλάς σημείωσε πως δεν πρόκειται για μια «φυσιολογική» μετασεισμική δραστηριότητα. «Δεν έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τόσο μακρά μετασεισμική ακολουθία», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό οφείλεται στην μορφολογία της περιοχής.

«Είναι η ιδιαιτερότητα της περιοχής καθώς δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση όπου έχουμε ένα ρήγμα που δίνει έναν μεγάλο σεισμό. Εδώ έχουμε μια περιοχή η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού. Είναι «σπασμένη» από πάρα πολλά ρήγματα και τώρα αυτό που βλέπουμε είναι η επανατοποθέτηση κομματιών της ξηράς, μέχρι να βρουν ένα σημείο ισορροπίας», ανέφερε ο κ. Φασουλάς εξηγώντας το που οφείλονται οι συνεχείς μετασεισμοί στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εκτίμησε πως η μετασεισμική περίοδος δεν θα φθίνει σύντομα αλλά αντιθέτως είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο.

«Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο αυτό που συμβαίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς δεν αναμένεται μεγάλος σεισμός στην περιοχή και αυτό γιατί τα ρήγματα που υπάρχουν δεν θα μπορούσαν να δώσουν σεισμό μεγαλύτερο των 4-4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Θα μας ανησυχούσε μόνο η μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας σε ένα άλλο κοντινό ρήγμα», κατέληξε ο κ. Φασουλάς τονίζοντας πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Επιστολή Φραγκάκη στο Υπουργείο Υποδομών

Την ίδια ώρα τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί προκαλούν προβληματισμό και στις τοπικές αρχές με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη να ετοιμάζει επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών, με την οποία θα ζητά γίνουν όλες οι απαραίτητες γεωλογικές έρευνες στην περιοχή του νέου διεθνούς αεροδρομίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και του ίδιου του έργου.

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκάκης, αφού ενημερωθεί από τους ειδικούς θα συντάξει μια επιστολή με την οποία θα ζητά να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την ασφάλεια του έργου, προκειμένου να είναι βέβαιο πως η κατασκευή αλλά και η λειτουργία του δεν θα επηρεαστεί από τη σεισμική δραστηριότητα.

«Για τους κατοίκους δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει όμως στην κατασκευή του αεροδρομίου. Πρέπει να γίνει προσαρμογή στις υφιστάμενες γεωλογικές συνθήκες. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να οχυρώσουμε καλύτερα τον αεροδιάδρομο, τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να το δούμε, θέλω να ενημερωθώ σωστά για να στείλω και την επιστολή στο υπουργείο Υποδομών. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του, γιατί θα έχουμε όλοι ευθύνες αύριο» τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Κλείνοντας, ο κ. Φραγκάκης επανέλαβε μεταξύ άλλων, τη σημασία των γεωλογικών ερευνών. «Πρέπει να δούμε το υπέδαφος και ανάλογα να προσαρμόσουμε την κατασκευή του αεροδρομίου. Δεν είναι δύσκολα πράγματα, ίσως είναι κοστοβόρα αλλά πρέπει να γίνουν. Γίνεται το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα χωρίς αντιπλημμυρική μελέτη, από την πρώτη μέρα φωνάζω πως πρέπει να γίνει. Πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα, τώρα έχει ξεκινήσει για όλη την περιοχή αλλά έπρεπε να περάσουν 2,5 χρόνια. Έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο με την προϋπόθεση ότι σεισμοί στην ξηρά δεν γίνονται».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα