Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και εκκενώνεται ο οικισμός Αδάμες, ο οποίος είναι πυκνοκατοικημένος με τουλάχιστον 3000 κατοίκους.

Παράλληλα, περίπου 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση που εκκενώθηκε, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άνοιξε και πάλι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, που είχε κλείσει νωρίτερα στην έξοδο Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα προς Λαμία και σε εκείνο του Αγίου Στεφάνου είχε κλείσει η Εθνική Οδός, εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, έπειτα από απόφαση της Τροχαίας.

Επιπλέον, η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους:

  • Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας,
  • στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης
  • και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

«Η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς, σε παρακείμενη του αυτοκινητοδρόμου δασική έκταση, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η τροχαία έχει διατάξει την ολική διακοπή της κυκλοφορίας αμφιπλεύρως στο τμήμα Λυκόβρυση – Άγιος Στέφανος.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης), ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Αγίου Στεφάνου (Μπογιατίου).

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση, τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα», αναφέρει η ανακοίνωση από τη Νέα Οδό.

Την ίδια στιγμή ακούγονται συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ η φωτιά έχει «σπάσει» σε τρία μέτωπα και η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην περιοχή Αδάμες η οποία εκκενώθηκε ώστε να μην περάσει ο πύρινος εφιάλτης την Εθνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει και η εκκένωση βιομηχανικών μονάδων της περιοχής από εργαζόμενους, έργο που έχει αναλάβει η Αστυνομία.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev, καθώς κι ένα μηχανοκίνητο τμήμα για αντιπυρικές ζώνες. Μεγάλη είναι και συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Στο σημείο έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Σε τρία μέτωπα η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σε τρία μέτωπα καίει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Το πρώτο είναι πολύ κοντά στο εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ και το άλλο σε σημείο με χαμηλή βλάστηση. Συνεχ΄΄ομενες είναι οι εκρήξεις που ακούγονται από πυλώνες της ΔΕΗ.

Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκε η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», στην οποία φιλοξενούνταν 80 παιδιά. Όλα μεταφέρθηκαν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου παρελήφθησαν από τους γονείς τους.

varympompi

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Βαρυμπόμπης

Μήνυμα εστάλη από την Υπηρεσία του «112», καλώντας τους κατοίκους Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών ώστε να μην μπουν οι καύτρες στο εσωτερικό.

fwtia2 1

Νέο μήνυμα από το «112»

Νέο μήνυμα εστάλη προς τους κατοίκους της περιόχης από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».

Στο μήνυμα αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μορτερού βόρεια του κόμβου Ερυθραίας, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - 112

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Πηγή: dikaiologitika.gr