Αναβαθμίζονται τα ερευνητικά κέντρα της χώρας – Πως το brain drain θα γίνει brain gain

Πρέπει να διαβάσετε

Στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει το brain drain των προηγούμενων ετών να το μετατρέψει σε brain gain, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή η προσπάθεια αυτή εδράζεται σε δύο πυλώνες:

α. στην αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων

β. στην προσέλκυση ξένων μεγάλων εταιρειών

Ως προς την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων, την Πέμπτη ανακοινώθηκε η συμφωνία την ΕΤΕπ μέσω της οποίας θα αναβαθμιστούν έξι ερευνητικά κέντρα της χώρας. Πρόκειται για προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκ. ευρώ μέσω των οποίων σχεδιάζεται η υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, η αναβάθμιση κι επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και η προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού κι επιστημονικού εξοπλισμού. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ υπολογίζεται να αποφέρει νέες – περισσότερες από 700 – καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 525 εκ των οποίων απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Μεταξύ των έξι ινστιτούτων είναι και το ΙΤΕ.

«Αλλάζει τελείως η μορφή των ερευνητικών κέντρων της χώρας»

«Ο ένας στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα ερευνητικά μας κέντρα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα ώστε κι αυτά με τη σειρά τους να δώσουν τη δυνατότητα προς τους ερευνητές να γυρίσουν. Ένας ερευνητής πρώτα και κύρια θέλει σωστές υποδομές για να εργαστεί κι ακολουθούν οι οικονομικές απολαβές. Η συμφωνία με την ΕΤΕπ θα αλλάξει τελείως τη μορφή των ερευνητικών μας κέντρων. Κατορθώσαμε όλα σχεδόν τα ερευνητικά μας κέντρα να τα εντάξουμε στο ταμείο ανάκαμψης κι ανθεκτικότητας και συγχρόνως να γίνει μια ζεύξη με την ΕΤΕπ κι από κοινού να χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής. Ο δε εξοπλισμός τους θα είναι υπερσύγχρονος. Λίγα ιδρύματα θα τον έχουν στην Ευρώπη κι είναι μεγάλη επιτυχία αυτό. Τα κέντρα μας ήταν έτοιμα και γι’αυτό μπορέσαμε να τα εντάξουμε από τα πρώτα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και για τα κέντρα και για εμάς που έχουμε την ευθύνη», σχολίασε ο κ. Κυριαζής. Πέρα από το ΙΤΕ το οποίο επωφελείται των συμβάσεων με την ΕΤΕπ, στο Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί και το ΕΛΚΕΘΕ.

Οι ξένες επενδύσεις και τα οφέλη της πανδημίας

Αναφερόμενος στην προσέλκυση ξένων μεγάλων εταιρειών, ο κ. Κυριαζής έδωσε ως παράδειγμα την Pfizer στη Θεσσαλονίκη. «Αυτές οι εταιρείες άρχισαν να προσελκύουν Έλληνες που δούλευαν στο εξωτερικό. Σε ορισμένες τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησαν με 100 άτομα κι αυτή τη στιγμή έχουν 500-600-700 άτομα κι είναι ανοδικός ο αριθμός στις προσλήψεις. Επίσης, η πανδημία έκανε και μερικά πράγματα να αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι πανεπιστημιακοί ή οι ερευνητές. Έχουμε την τηλεδιάσκεψη πλέον, οπότε μπορούν να εργάζονται σε ένα χώρο όπως η Κρήτη, που είναι ένας παράδεισος πραγματικά, αλλά οι δουλειές τους να είναι στο εξωτερικό.»

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας

«Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Έχουμε πάρα πολύ καλούς ερευνητές και το βλέπουμε αυτό όταν συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά προγράμματα, διότι κατορθώνουν να πάρουν τα καλύτερα” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε: “Αυτό πάντα το είχε η Ελλάδα κι αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της, γιατί αυτό θα δώσει την προστιθέμενη αξία η οποία λείπει.»

Η Ελλάδα στους νέους κλάδους έρευνας

Αναφορικά με τα βήματα που κάνει η χώρα σε νέους κλάδους έρευνας, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε ενδεικτικά στη ρομποτική και στην αστροφυσική. «Φτιάξαμε ένα ινστιτούτο ρομποτικής, το ερευνητικό κέντρο Αθηνά που είναι συνεργασία του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίων της Αμερικής με Έλληνες του εξωτερικού και είναι ένα πρωτοποριακό αυτήν τη στιγμή Ινστιτούτο Ρομποτικής στην Ελλάδα. Σ’αυτό θα συμμετάσχουν και οι επιστήμονες που έχουν αντίστοιχα εργαστήρια ρομποτικής, όπως είναι στο ΙΤΕ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, στη γενική γραμματεία ανήκει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο έχει τα δύο μεγάλα τηλεσκόπια. Το ένα βρίσκεται στην κορυφή του Χελμού, στα 2.400 μέτρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Νομίζω ότι είναι το δεύτερπο στην Ευρώπη. Είναι υπερσύγχρονο. Εκεί γίνονται έρευνες κι υπάρχει συνεργασία με την EZA, την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και τώρα ήδη προγραμματίζουμε να έχουμε το δεύτερο μεγάλο τηλεσκόπιο στο Kρυονέρι Kορινθίας.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα