Αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Σούδας

Πρέπει να διαβάσετε

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που επί δύο διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά, υπάρχει συνομολογία για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα τη σπουδαιότητα που έχει η επικείμενη αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας όπου θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού, ενταγμένου στον εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, άμεσα συνδεόμενου με την απόφαση μόνιμης παρουσίας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρόκειται για ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο τον όρμο της Σούδας αλλά θα υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις όπως με το Πεδίο Βολής του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Μαλλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα συμφωνία θα έχει για πρώτη φορά πενταετή διάρκεια και θα περιλαμβάνει εκτός της επέκτασης των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων και νέες τοποθεσίες, το πιθανότερο νησιωτικές, ενώ εκτιμάται ότι ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού με την αγορά των 3+1 φρεγατών Behlarra.

«Η συμφωνία στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας με τη Γαλλία μάς δίνει μεγαλύτερη άνεση αποτροπής μιας τουρκικής πολεμικής ενέργειας στα ελληνικά νησιά ενώ υποστηριζόμαστε αν χρειαστεί και στρατιωτικά, σε περίπτωση που απειληθούμε με πόλεμο με αφορμή την επέκταση της θαλάσσιας επικράτειάς μας. Γιατί αγοράζουμε αεροπλάνα, φρεγάτες, κορβέτες; Γιατί όσο πιο ισχυρός είσαι, τόσο αποτρέπεται εκείνος που σε επιβουλεύεται να κάνει την επόμενη κίνηση» ανέφερε ο κ. Μαλλιάς προσθέτοντας ότι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς η Τουρκία ενεπλάκει σε ένα παιχνίδι που την ξεπερνά παίζοντας μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα