Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Aνατροπή: Με πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε το 2022

Πρέπει να διαβάσετε

Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το δημοσιονομικό αποτελσμα  του 2022, σύμφωνα με την ανακοινωση της  Eurostat,επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο  αρχικός στόχος ήταν  πρωτογενές ελλείμμα 1,6% του ΑΕΠ.  Η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει μετά από αυτή την εξέλιξη και τον στόχο για το για πρωτογενές πλεόνασμα  του 2023 που έχει τεθεί στο 0,7% του 2023 ή αν θα αυξηθεί ο στόχος προς το 1% του ΑΕΠ. Η εντυπωσιακή επίδοση της οικονομίας στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές για την πρόοδο της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Εν αναμονή της S&P

Πριν από τα μεσάνυχτα η S&P που βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος οίκος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να υπάρξει καθαρή πολιτική εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση.

Αν και η πρόσφατη εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είχε δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες, η JP Morgan πριν δύο ημέρες έστειλε μήνυμα ότι δεν περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από τις εκλογές. Στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι ακόμα και εάν δεν λάβει αύριο την επενδυτική βαθμίδα η χώρα, είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί εντός του 2023.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το α΄ εξάμηνο θα κλείσει στις 9 Ιουνίου με τη δεύτερη εντός του έτους αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει πάλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Ο οίκος S&P βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και είναι ο τελευταίος ο οποίος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

 

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα