Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανατιμήσεις έως 7% στο ράφι – Η λίστα με τα προϊόντα που ακριβαίνουν

Πρέπει να διαβάσετε

Ποδαρικό με ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, κάνει ο Σεπτέμβριος, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν τρόπους έτσι ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που έχει προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

Το μοναδικό όπλο που έχει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι αναμένεται να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση σε όλη την αγορά και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και πώλησης προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο, τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί καταναλωτές υποστηρίζουν πως, παρότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαντικές, οι τιμές των προϊόντων όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά, αντιθέτως, συνεχίζουν να αυξάνονται σε ποσοστό που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, μέχρι του τέλος του μήνα θα αυξηθούν οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στους φρέσκους χυμούς (έως 16%), στα κατεψυγμένα ψάρια (15%), στα χαρτικά (έως 12%), στα τυριά (έως 13%), στις κονσέρβες (9%-13%), στα μπισκότα (6%-12%), στις μπάρες δημητριακών (10%), στις σοκολάτες (3%-12%), στο ξίδι (10%), στο ρύζι (10%), στα κρουασάν (10%), στα ποτά (έως 10%), στο γάλα εβαπορέ (9%), στα ζυμαρικά (έως 9%), στα καθαριστικά σπιτιού (έως 9%), στο σαπούνι (έως 9%), στα είδη προσωπικής υγιεινής (έως 9%), στις μαρμελάδες (έως 9%), στο γιαούρτι (8%), στις οδοντόκρεμες (έως 8%), στον ελληνικό καφέ (6%), στα φασόλια (6%), στα αλλαντικά (3%-6%), στις φακές (5%-6%), στο ελαιόλαδο (5%), στις ελιές (5%), στο φρέσκο γάλα (5%), στις μαργαρίνες (5%), στο βούτυρο (έως 5%), στο κρέας (3%-5%), στον χαλβά (4%), στις έτοιμες σαλάτες (3,5%), στις ζωοτροφές (2,5%) και στη ζάχαρη (2%).

Ωστόσο, πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και δεν αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, έχουν ακριβύνει, σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, σχεδόν όλα τα προ ϊόντα που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές μέσα στο τελευταίο έτος. Το μπαράζ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τροφίμων, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις να αποστείλουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ.

Το ζητούμενο πλέον είναι πόσο θα διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Πληθωρισμός που τροφοδοτείται λόγω της συνέχισης του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αλλά και εξαιτίας της υψηλής ζήτησης σε ενεργειακά προϊόντα κυρίως.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα