«Ανάσταση» για την αγορά του Ηρακλείου οι μέρες των εορτών

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του Ηρακλείου, λόγω των ημερών των εορτών του Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης, σημείωσε πως η πληθωριστική πίεση που υπήρχε σε όλες τις αγορές και την οικονομία, είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ρευστότητα και στην κοινωνία.  «Έχει καταγραφεί αυτό τους τελευταίους μήνες και πάντα λέγαμε ότι ναι μεν υπάρχει θέμα, αλλά επειδή αυτές οι ημέρες προσδιορίζουν κάποιες καλύψεις αναγκών, ελπίζαμε ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία παρά τα προβλήματα θα καλύπτονταν κάποιες ανάγκες. Πραγματικά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι καταναλωτές προέβησαν σε μια κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Το βλέπαμε και τις προηγούμενες ημέρες ότι οι καταναλωτές θα προέβησαν σε μια κάλυψη, το ήθελαν, με προτεραιότητες πάντα και έντονο έλεγχο της αγοράς».

Ο κ. Κουμαντάκης πρόσθεσε πως ειδικά τις τελευταίες ημέρες της Μ. Πέμπτης, Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου, η αγορά δούλεψε αρκετά σε συγκεκριμένα προϊόντα, υπήρξε μια κινητικότητα. «Υπήρξε και μια σχετική ικανοποίηση, αυτό το καταγράψαμε. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσουμε να έχουμε μια καλή ροή, από αυτά που είχαμε. Από τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε μια δυστοκία στις αγορές και ελπίζουμε ότι μπαίνει σιγά – σιγά ο τουρισμός και δημιουργούνται εισοδήματα που ένα μέρος από αυτά θα αποκομίσουν οι αγορές».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Κουμαντάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ζήσουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με την ακρίβεια. «Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο, δεν είναι ότι ξαφνικά δημιουργήθηκε αυτή η πίεση στην κοινωνία και στην αγορά. Είναι πολλοί οι παράγοντες που έχουν συντελέσει, περάσαμε μια κρίση κορωνοϊού, που είναι μια κρίση που δεν έχει συμβεί τις τελευταίες 10ετίες. Ήταν πολλά προβλήματα συσσωρευμένα σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. Υπήρχαν θέματα με πρώτες ύλες, οι μεταφορές που έρχονται από το εξωτερικό έχουν τριπλασιάσει και τετραπλασιάσει τους ναύλους, αυτά έχουν μπει μέσα στην αγορά, ήρθε ο πόλεμος δημιούργησε ένα επιπλέον θέμα στο ενεργειακό. Αυτά καταγράφονται στις αγορές, οι τζίροι έχουν πέσει πολύ».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Creta24, ο επιχειρηματίας κ. Κουναλάκης σημείωσε πως η κίνηση ήταν πολύ καλή και οι έμποροι του Ηρακλείου ήταν πολύ ευχαριστημένοι. «Ο κόσμος ήθελε να αλλάξει η ψυχολογία του παρά τις δυσκολίες που περνάει, με το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Ο κόσμος κατέβηκε στην αγορά, ψώνισε, ντύθηκε, έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο».

Ο κ. Κουναλάκης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ευχαρίστηση του για την κίνηση στην αγορά, κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα με την ευχή να συνεχιστεί και το καλοκαίρι. «Αγγίξαμε ποσοστά του 2019, όμως το καλοκαίρι έχει δρόμο μπροστά του».

Κλείνοντας, ο ταμίας του Σωματείου Εστιατόρων – Καφέ Μπαρ Ηρακλείου Γιάννης Γεωργαλής ανέφερε πως ο κόσμος είχε μεγάλη ανάγκη να βγει και έτσι έπραξε! «Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, δούλεψαν όλα τα μαγαζιά, τα νηστίσιμα και το Μ. Σάββατο από ταβέρνες που ήταν την Κυριακή ανοιχτά, δούλεψαν πολύ καλά. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει».

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργαλής σημείωσε πως τα ταμεία των επιχειρήσεων «ζεστάθηκαν» και όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους τώρα, στην απελευθέρωση των μέτρων.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα