Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
24.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Ανάσα» με προοπτική πενταετίας στην ύδρευση από τον «Αποσελέμη»

Πρέπει να διαβάσετε

Οι διαδοχικές κακοκαιρίες και ο μεγάλος όγκος των βροχοπτώσεων του χειμώνα ρίχνουν τους τίτλους τέλους, και μάλιστα με προοπτική πενταετίας, στον κίνδυνο λειψυδρίας που αντιμετώπισε σε πολύ έντονο βαθμό πέρυσι η Κρήτη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το φράγμα Αποσελέμη πιθανότατα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ως προς την πληρότητα νερού και θα αγγίξει ακόμα και το ανώτατο όριο των 25,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Η πληρότητά του σήμερα φτάνει σε ποσοστό το 46% με 11,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, εκ των οποίων τα 9 εκατομμύρια μπήκαν στο φράγμα Αποσελέμη από τις 10 Ιανουαρίου και έπειτα, κυρίως μέσω της σήραγγας που μεταφέρει στη «δεξαμενή» του φράγματος τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Προσδοκίες ότι την Άνοιξη το φράγμα θα γεμίσει

«Η προοπτική για εφέτος είναι εξαιρετική. Περιμένουμε και άλλες κακοκαιρίες μέχρι τα μέσα της Άνοιξης προσδοκώντας ότι το φράγμα Αποσελέμη θα γεμίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση Creta ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Πλέον ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων όγκων του φράγματος καθώς η παρατεταμένη ανομβρία του περυσινού χειμώνα είναι νωπή. Εξάλλου και το 2015 το φράγμα είχε γεμίσει, για να φτάσουμε τρία χρόνια μετά σε σημαντικούς περιορισμούς στην κατανάλωση νερού λόγω έλλειψης επάρκειας.

Η εμπειρία του 2015 και το πλαφόν στην κατανάλωση

«Το 2015 το φράγμα είχε σχεδόν γεμίσει με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Ο όγκος των νερών δόθηκε στις ΔΕΥΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτή τη φορά ο σχεδιασμός θα είναι διαφορετικός ώστε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση», σημείωσε ο κ.Μαμαγκάκης.

Ο ΟΑΚ θα καταθέσει στις αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις όπου διατίθεται το νερό του φράγματος, δηλαδή στις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου εναλλακτικές προτάσεις με συγκεκριμένα πλαφόν τα οποία θα επανεξετάζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τον όγκο των βροχοπτώσεων.

«Δεν θα κάνουμε διαχείριση για ένα ή δύο χρόνια. Εφέτος θα τοποθετηθεί πλαφόν στην κατανάλωση στα 6 με 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και ανάλογα θα πράττουμε», ξεκαθάρισε ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα