Ανακύκλωση ώρα μηδέν – Τι ζητάει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός από ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Το τεράστιο θέμα της ανακύκλωσης είναι ένα από τα βασικά στην ατζέντα των επαφών του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου του ΕΣΔΑΚ Αλέξη Καλοκαιρινού στην Αθήνα, την Τετάρτη 3 Απριλίου. Και συγκεκριμένα, η λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, η οποία πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Και τούτο διότι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που λειτουργεί τα ΚΔΑΥ σε ολόκληρη την χώρα, έχει ξεκαθαρίσει προς την κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσει τον προσεχή Ιούνιο, όταν και ολοκληρώνονται οι συμβάσεις που έχει με τους Δήμους. Ο  βασικός λόγος της ρήξης της ΕΕΑΑ με την πολιτεία , δηλαδή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ο οποίος υπάγεται στο ΥΠΕΝ) είναι το ύψος των εισφορών των συμβεβλημένων εταιρειών.

Στα τέλη του 2021, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ αποφάσισε ότι η ΕΕΑΑ πρέπει να αυξήσει τις εισφορές της κατά 15% ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για όσα προβλέπει το επιχειρησιακό της σχέδιο. Κάτι όμως που η διοίκηση της Εταιρείας θεώρησε προβληματικό σε επίπεδο ανταγωνισμού. Όπως ανέφεραν τότε τα στελέχη της, αν προχωρούσε μόνο η ΕΕΑΑ σε αυξήσεις, θα έβγαινε κερδισμένο το έτερο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που θα διατηρούσε χαμηλότερες εισφορές. Μετά από μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους του Υπουργείο, τον Μάρτιο του 2022, η ΕΕΑΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις που έχουν συμβληθεί με την ΕΕΑΑ σταμάτησαν να καταβάλλουν εισφορές, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν οφειλές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι η Εταιρεία προχώρησε από το 2023 σε μια άτυπη στάση εργασιών, σταματώντας να τροφοδοτεί τους Δήμους με νέο εξοπλισμό και κάνοντας μονάχα τα απολύτως απαραίτητα.

Η άτυπη στάση θα γίνει και τυπική, εφόσον δεν προκύψει κάποια λύση μέχρι τον Ιούνιο. Είναι δεδομένο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν αυτήν την στιγμή να επωμιστούν το κόστος των ΚΔΑΥ, άρα οδεύουμε ολοταχώς προς παύση της ανακύκλωσης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός , με την ιδιότητα και του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ έχει ζητήσει από την ΕΕΑΑ και κατά πάσα πιθανότητα θα το πετύχει, το ΚΔΑΥ του Δήμου Ηρακλείου να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, έχει αποστείλει επιστολές στην ΠΕΔ Κρήτης αλλά και στην ΚΕΔΕ και ζητά την ανάληψη μιας συνολικής πρωτοβουλίας ώστε να βρεθούν οι λύσεις για την στήριξη της ανακύκλωσης.

Ως εκ τούτου αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των επαφών του με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Μαμαλούγκα, καθώς και με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – ΕΕΑΑ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές και σημαντικές προεκτάσεις που απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση από την Αυτοδιοίκηση αλλά και για μια υπόθεση πολύπλοκη που σίγουρα θα έχει στο άμεσο μέλλον και άλλα “επεισόδια”

(με πληροφορίες από την “Καθημερινή”)

Κ.ΚΕΦ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα