«Αν σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι κλείνονταν στα σπίτια τους για 15 μέρες, ο κορωνοϊός θα εξαφανιζόταν. Χρειάζεται «πελάτες», δηλαδή ανθρώπους, για να ζήσει. Παρακολουθώντας την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων βλέπουμε ότι αν τον αφήσουμε, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε είκοσι φορές περισσότερα θύματα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/ντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Γιώργος Μαστοράκης.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι αρκετός κόσμος πιστεύει ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν εκείνοι οι οποίοι ζουν κάθε μέρα με μία μάσκα, λόγω της δουλειάς τους. Εγώ τη φοράω 6-8 ώρες καθημερινά επί 37 χρόνια και δεν έχω πάθει απολύτως τίποτα», τόνισε.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι έχει πιάσει πολύ κόσμο και δεν ακούει τους επιστήμονες. «Πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με σκοπό να τα κάνουν τι; Όλοι αυτοί που φωνάζουν, θέλουν να τα κάνουν επιστήμονες. Και μετά δεν θα ακούνε τι τους λένε. Αλήθεια, τι έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες, για μάσκες με τσιπάκια και άλλα πολλά. Λες και περιμένουν από τη μάσκα να μας παρακολουθήσουν, τη στιγμή που μόνοι μας έχουμε εκθέσει όλο μας το σπίτι στο διαδίκτυο. Είναι πραγματικά θλιβερό γιατί με αυτές τις συμπεριφορές δίνουμε τροφή στον ιό» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαστοράκης ανέφερε παράλληλα ότι με τη γρίπη θα παλέψουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο. Όμως γι’ αυτήν έχουμε και φάρμακο και εμβόλιο. «Για τον κορωνοϊό , όμως, είμαστε γύρω στο 1500, όταν ένας ναύτης του Κορτές στην Κεντρική Αμερική βγήκε στη στεριά με ιλαρά με αποτέλεσμα 2.5 εκατ. άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι συνθήκες ήταν ίδιες, ούτε τότε είχαν φάρμακα ούτε εμβόλια. Αυτό όμως που έχουμε σήμερα είναι η άμεση πληροφορία και τη γνώση πως ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια οπότε με την καθολική χρήση μάσκας μπορούμε να τον περιορίσουμε σημαντικά», πρόσθεσε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Μαστοράκη: