Αμυράς στο CRETA: Ο σχεδιασμός της Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο – Ανησυχία για το καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Η πρόληψη και οι συνέργειες αποτελούν τα δύο κλειδιά για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σημείωσε πως όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συναντήσαμε ιδιαίτερα στην Κρήτη και εμφανίζονται κυρίως με τις πλημμύρες και την διάβρωση των ακτών, είναι μέρος της συνολικής εικόνας της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική κρίση πλέον είναι όχι απλά αδυσώπητη και απρόβλεπτη αλλά είναι επικίνδυνη. Εμείς έχουμε σταματήσει στο υπουργείο να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή, μιλάμε για κλιματική κρίση και δυστυχώς το περιμέναμε, αν όλες οι κοινωνίες δεν λάβουν μέτρα, θα πάμε σε κλιματική κατάρρευση».

Ο κ. Αμυράς, βρίσκεται πολύ συχνά στην Κρήτη είτε για τους δασικούς χάρτες είτε για την απελευθέρωση της άγριας ορνιθοπανίδας και πολλά άλλα θέματα. «Πριν μια βδομάδα με τον υφυπουργό κ. Τουρνά βρισκόμασταν στο νησί, διότι οργανώναμε την αντιπυρική άμυνα της Κρήτης. Έχουμε δύο σημαντικά στοιχεία, το ένα είναι ότι έχουμε βάλει όλο το νησί στην εκπόνηση αντιπυρικών σχεδίων, με ποιο τρόπο θα το θωρακίσουμε δηλαδή. Αυτή τη στιγμή ξεκινούν οι μελέτες για όλες τις πτυχές κινδύνου, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η Κρήτη στο σύνολο της. Αυτό το κάνουμε και για πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος, συνολικά για 38 περιοχές που έχουν μεγάλο κίνδυνο λόγω δασικών πυρκαγιών».

Πρόσθεσε δε, πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα και για διάφορα μέρη αλλά και στην Κρήτη! «Την Κρήτη εμείς την βλέπουμε ενιαία όχι νόμο από νομό, αλλά σαν ενιαίο οικοσύστημα».

Ένα δεύτερο στοιχείο που επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, είναι ότι το υπουργείο φέρνει σε επαφή θεσμοθετημένα με διαδικασίες, τις δασικές υπηρεσίες με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Μέχρι τώρα υπήρχε η σύνδεση αλλά μόνο αν επαφιόταν στην προσωπικότητα του κάθε πυροσβέστη ή δασάρχη. Αυτά τα δύο σώματα τώρα θα συνεργάζονται στην πρόληψη, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και μετά την καταστολή τους, με πρωτόκολλα, ενιαίους κανόνες. Συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνει ο καθένας και η κάθε μια, είναι ένας στόχος που θα πρέπει να ξαναγίνει. Οι δασικές υπηρεσίες έως το 1997 – 1998, είχαν εκείνες την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, μετά το ανέλαβε η Πυροσβεστική και οι δασικές υπηρεσίες έμειναν πίσω. Εδώ είναι όλοι πλέον στην πρώτη γραμμή για να προλαμβάνουμε δασικές πυρκαγιές».

Ο κ. Αμυράς εξέφρασε την ανησυχία του για το φετινό καλοκαίρι, λέγοντας πως προβληματίζει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και το αρμόδιο υπουργείο, για την αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Με ανησυχεί περισσότερο η ανθρώπινη βλακεία, δεδομένου ότι το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, δεν μπορείς να καις ξύλα και κλαδιά με 5-6 μποφόρ. Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα προκαλούνται από αυτό και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να τηρούμε όλοι τους κανόνες αντιπυρικής προστασίας, βεβαίως να τους τηρούμε αλλά δυστυχώς πολλοί δεν το κάνουν. Στη Σάμο είχε γίνει πριν λίγες ημέρες μια μεγάλη πυρκαγιά από έναν παππού που πήγε να κάψει τα κλαδιά από την ελιά. Εγώ οφείλω να πω ότι μεγάλο ρόλο στην αντιπυρική προστασία πρέπει να παίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι».

Κλείνοντας, ο κ. Αμυράς σημείωσε πως πρέπει να γίνουν οι καθαρισμοί οικοπέδων και των μικρών πάρκων. «Εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε πλήρως απλοποιήσει τη διάταξη, δεν υπάρχει πια γραφειοκρατία είτε θες να καθαρίσεις το άλσος είτε το οικόπεδο σου. Δεν υπάρχει αυτό που παλαιότερα έπρεπε να έρθει η δασική υπηρεσία να κάνει αυτοψία κλπ. Από πέρσι έβγαλα εγκύκλιο με ένα email, στην δασική υπηρεσία ή ακόμη και το διπλανό να θέλει κάποιος να καθαρίσει, να το κάνει χωρίς γραφειοκρατία». 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα