Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Ξεκινά επίσημα τις εργασίες του το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» το οποίο σηκώνει άγκυρα σήμερα, 9 Αυγούστου και συμμετέχει στις  έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανέναν να προβεί σε πρωτοβουλίες και πράξεις στις ζώνες δικαιοδοσίας μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Η Τουρκία αφενός θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δηλαδή η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της αφετέρου θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ο πρώτος καρπός των επίμονων προσπαθειών μας στον τομέα της ενέργειας. Όσοι μας κατηγορούν ότι έχουμε αυταπάτες, ότι λειτουργούμε τυχοδιωκτικά, ότι σπαταλάμε τους πόρους της χώρας για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε αμηχανία με αυτή την ιστορική ανακάλυψη».

Στην ίδια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων απηύθυνε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, το πλωτό γεωτρύπανο έκανε «προθέρμανση», πραγματοποιώντας μικρή έξοδο από το λιμάνι και κάνοντας κύκλους ανοιχτά του λιμανιού Τάσουτζου, με πολύ μικρή ταχύτητα. Το πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόταν από ένα σκάφος υποστήριξης και ένα ρυμουλκό καθ΄όλη τη διάρκεια και μέχρι να επιστρέψει και πάλι στην προβλήτα του λιμανιού του Τάσουτζου.

Τέλος, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει γεώτρηση, θα δείξει και τη διάθεσή της για το μέγεθος της έντασης που η Άγκυρα θέλει να προκαλέσει στις σχέσεις της όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα