Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητεί με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά περισσότερες επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στην νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης των πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας, λέγοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και υποστηρίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δεχθούν αντίστοιχη στήριξη και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως εκείνες στον κλάδο της ενοικίασης οχημάτων. 

«Επιχειρήσεις που είναι τουριστικές αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το κομμάτι. Καταρχάς αφορά επιχειρήσεις φιλοξενίας αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Δίκαιο και λογικό μου φαίνεται ότι ξεσηκώνονται οι άνθρωποι που είναι στον τουρισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται ΚΑΔ όπως κλάδοι ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που βάλλεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι άλλες μεταφορές με τα τουριστικά λεωφορεία. Θέλω να πω ότι γι την Κρήτη είναι ένας μεγάλος κλάδος τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Σημαίνει ότι απασχολούνται αρκετοί και πολλοί εργαζόμενοι που πρέπει να βοηθηθούν με κάποιο τρόπο» τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης.

Πρόσθεσε δε, πως χρειάζεται η κεφαλαιακή ενίσχυση για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να ενταχθούν και να μπουν σε λειτουργία. «Επιβάλλεται αυτό να γίνει και γι’ αυτό έγινε η συμβολή μας στο να προωθήσουμε το αίτημα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών». 

«Δύσκολο το καλοκαίρι»

Ο κ. Αλιφιεράκης χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι δύσκολο, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα. «Ένας που ταξιδεύει με τις οδηγίες της χώρας του έχει και τις οδηγίες της χώρας που θα καταλήξει. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, που τις βλέπεις μόνο όταν τις αντιμετωπίσεις. Ακούμε διάφορα, έχει μπερδευτεί ο κόσμος, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν υπάρχει αυτή η ομοψηφία από τα κράτη τα υπόλοιπα, στο πως το βήμα θα γίνει και θα είναι ουσιαστικό. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να κρατήσουν και να είναι περισσότερο ασφαλή από πέρσι. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται, προετοιμάζεται από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί να προδιαγράψει με σαφήνεια τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει».

Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος περιμένει κάτι καλύτερο και ίσως υπερτιμήθηκε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη. «Βλέπουμε τη μια μέρα μετά την άλλη να μην επαληθεύει αυτό που περιμένουμε άρα καλό θα ήταν να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη. 2 – 3 μήνες τουρισμός δεν επαρκεί και με περισσότερα έξοδα».