Συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Λότζια, στο Ηράκλειο. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη ενώ το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σταύρος Καρτέρης αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o κ. Αλιφιεράκης, εξήγησε ότι στην ουσία, η Κρήτη δε θεωρήθηκε ποτέ νησί. «Τώρα πλέον, πάμε με πράξεις προς τη νησιωτικότητα».

Όπως πρόσθεσε, έχει ήδη εφαρμοστεί σε ένα μέρος το μεταφορικό ισοδύναμο, δίνοντας μια επιπλέον ανταγωνιστικότητα στην τοπική οικονομία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ιδιαιτερότητα στο να βοηθάει μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες είναι οι ορεινές και οι νησιώτικες. Πάνω σε αυτό το καθεστώς λοιπόν βασιστήκαμε από το 2017, που μπήκε σε εφαρμογή αυτό το μέτρο. Το Μάρτιο του 2019 βάσει νόμου επεκτάθηκε το μέτρο και στο να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις, ωστόσο δεν υπεγράφη η ΚΥΑ. Η νέα κυβέρνηση το ξαναείδε το θέμα και από τις αρχές του 2020 υλοποιήθηκε», εξήγησε ο κ. Αλιφιεράκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε ένα μέρος αυτό που έχουν και τα άλλα νησιά», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι «πολιτικά είναι ορθό να διεκδικήσουμε την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη. Νομίζω ότι θα συντονιστούμε πάνω σε αυτό και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση».

Κλείνοντας, ο κ. Αλιφιεράκης διευκρίνισε ότι το ζητούμενο είναι, πως μπορεί να εφαρμοστεί, ώστε να το απολαύσουν όλοι οι Κρητικοί.