Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Ηράκλειο μετατρέπεται σε πόλη με μηδενικά απόβλητα»

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα έργο της ΔΕΥΑΗ με πολλαπλά οφέλη που ενισχύει την «πράσινη» ταυτότητα του Δήμου Ηρακλείου βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, δίνει ώθηση στον πρωτογενή τομέα, διαφυλάσσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντά του και δυναμώνει την αναπτυξιακή του προοπτική, η «Προσθήκη Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Ηρακλείου Ηρακλείου και Αξιοποίηση της εκροής για άρδευση», ξεκινάει να υλοποιείται.

Η επίσημη παρουσίαση με τις λεπτομέρειες του έργου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 1/3 στην Αίθουσα Θεοτοκόπουλος της Δημοτικής Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων το οποίο σημαίνει ότι «εξασφαλίζουμε νερό για άρδευση σε ένα τεράστιο τμήμα του Δήμου ο οποίος είναι και ένας αγροτικός Δήμος. Σημαίνει ότι αξιοποιούμε το νερό στο μέγιστο. Με αυτή τη δράση και άλλες που συναρθρώνονται με αυτή, ο Δήμος Ηρακλείου τίθεται στην πρωτοπορία των κυκλικών πόλεων. Αυτή είναι μια από τις επιδιώξεις μας, ο Δήμος Ηρακλείου να γίνει μια κυκλική πόλη με μηδενικά απόβλητα και να αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα και να μας δώσει στοιχεία ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.». Τόνισε επίσης τον καθοριστικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία και στη συνολική οικονομία, ενώ ανέφερε ότι: «Συναρθρώνεται με ένα πλέγμα έργων το οποίο αφορά τη συνολική διαχείριση των αποβλήτων. Υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα όπως η μετατροπή της μονάδας προ-επεξεργασίας αποβλήτων-απορριμμάτων σε μονάδα επεξεργασίας, ένα έργο το οποίο είναι δρομολογημένο και σύντομα θα έχουμε νεότερα. Θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που ωρίμασε το έργο και το έφτασε σε αυτό το σημείο, στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ και τον πρόεδρο της Γιώργο Βουρεξάκη, τους συντελεστές της κυβέρνησης ακόμα και την εποχή που δεν ήταν στην κυβέρνηση όπως ήταν η περίπτωση του νυν Υφυπουργού Μάξιμου Σενετάκη και του νυν Γενικού Γραμματέα της Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Μανώλη Γραφάκου και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον οποίο συνεργούμε διαρκώς. Ο Δήμος έχει μπροστά του πολύ μεγάλες προκλήσεις οι οποίες αφορούν και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και ενεργούμε για αυτά τώρα και θα έχουμε πολύ σύντομα αποτελέσματα.».

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης από την πλευρά του, ανέφερε ότι: «Είναι η συνέχεια του εμβληματικού έργου που υπογράψαμε πριν 2,5 χρόνια. Αυτό το έργο αφορά την επεξεργασία 30.000 κυβικών λυμάτων για την εξασφάλιση της ποσότητας για λόγους άρδευσης. Σε συνδυασμό με το έργο που έχουμε αναλάβει σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ που αφορά τη λυματολάσπη, η συνολική ποσότητα όσων έρχονται στον βιολογικό καθαρισμό θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας. Είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε υπογράψει έργα ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, όλα χρηματοδοτούμενα, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες. Η ΔΕΥΑΗ μπαίνει σε μια άλλη εποχή και σε δύο χρόνια που θα έχουν υλοποιηθεί τα έργα το Ηράκλειο θα είναι από τις πρωτοπόρες πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.».

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και μέσω σύνδεσης ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος. Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Μανώλη Κοσμαδάκη, τον μελετητή του έργου, Πρόεδρο & Δ/νων Σύμβουλο της ΕΜΒΗΣ ΑΕ Απόστολο Τζίμα και τον Αντιπρόεδρο της αναδόχου εταιρείας Thalis ES και Γενικό Δ/ντη Waste Management Motor Oil Δημήτρη Κονταξή.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ο τέως Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, στελέχη της ΔΕΥΑΗ και μελετητές του έργου.

 

Τα στοιχεία του έργου

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή 30.000 m3 αρδευτικού νερού ανά ημέρα μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Ηρακλείου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι θα εξοικονομείται η αντίστοιχη ποσότητα αντλούμενου νερού από γεωτρήσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι μαζί με την υφιστάμενη τριτοβάθμια επεξεργασία των 6.000 m3 ανά ημέρα, θα επαναχρησιμοποιείται το σύνολο της εισερχόμενης παροχής, εφαρμόζοντας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των φυσικών πόρων. Τα επεξεργασμένα λύματα πρόκειται να διατεθούν για την άρδευση ελαιοκαλλιεργειών, αμπελώνων καθώς και του περιαστικού πρασίνου επιτρέποντας έτσι την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Η ολοκλήρωση του έργου θα ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών ενώ θα επιταχύνει το μετασχηματισμό του Δήμου Ηρακλείου σε μια κυκλική πόλη μηδενικών αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο πρώτος μεγάλος Δήμος της χώρας ο οποίος θα επεξεργάζεται τριτοβάθμια το σύνολο των λυμάτων που εισέρχονται στην Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Ηρακλείου και τα οποία θα διατίθενται για άρδευση. Επίσης είναι ο πρώτος μεγάλος Δήμος της χώρας που θα εφαρμόζει τεταρτοβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων απομακρύνοντας μικρορυπαντές, απαίτηση η οποία πρόκειται να επιβληθεί από την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων έως το 2035.

 

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:

Την κατασκευή νέας μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των δευτεροβάθμια επεξεργασμένων λυμάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Δήμου Ηρακλείου με την χρήση εμβαπτιζόμενων κεραμικών μεμβρανών υπερδιήθησης δυναμικότητας 30.000m 3 ανά ημέρα.
Την κατασκευή των εξωτερικών δικτύων (περίπου 33 χιλιομέτρων) καθώς και πέντε νέων δεξαμενών άρδευσης, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση της εκροής για απεριόριστη άρδευση σε καλλιέργειες σε αγροτικές περιοχές του Δήμου (Άγιος Βλάσσης, Αγ. Σύλλας, Βασιλιές, Σίλαμος, Μαραθίτης, Προφήτης Ηλίας, Τέμενος, Φοινικιά, Μαλάδες) και στο περιαστικό πράσινο της πόλης (Ενετικά τείχη, παραλιακός δρόμος, περιοχή Παγκρητίου Σταδίου κ.α.).

 

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 18.183.625,64 € χωρίς Φ.Π.Α., με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2025, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ανατεθεί από την ΔΕΥΑΗ στην ανάδοχο εταιρεία THALIS A.E., θυγατρική του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ (ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.).

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα