Την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και ξυλοδαρμό σε βάρος δικηγόρου και στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
Χθες, 23 Μαΐου η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων έκανε την πρώτη συνεδρίαση για την υπόθεση, στην οποία είχε κληθεί και ο Αλέξης Γεωργούλης, ωστόσο είχε ενημερώσει πως θα απουσιάζει.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εφόσον η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα (30/5), θεωρητικά θα μπορούσε η υπόθεση να πάει στην μίνι ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιείται 31-1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται πως μόνο εάν αρθεί η βουλευτική ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη θα μπορέσει ο ίδιος και οι δικηγόροι του να έχουν πρόσβαση στη δικογραφία της υπόθεσης.
Επιπλέον, ο Αλέξης Γεωργούλης είχε αποστείλει συνολικά 4 επιστολές, τόσο προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τόσο προς την Επιτροπή Νομικών υποθέσεων μέσω των οποίων ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών της άρσης ασυλίας του.
Στις 17 Απριλίου 2023, η Πρόεδρος του ΕΚ είχε ανακοινώσει κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι είχε λάβει από τις βελγικές αρχές αίτημα για άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.
«Δεν πιστεύω πως έχει κληθεί να δώσει κατάθεση»
Σχετικά με την υπόθεση κλήθηκε να μιλήσει ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος χθες Τρίτη στο Mega και την εκπομπή «Mega Καλημέρα».
Όπως είπε εκτιμά πως ο Αλέξης Γεωργούλης δεν έχει προβεί σε κατάθεση προς τον ανακριτή λόγω της βουλευτικής του ασυλίας που κατέχει ακόμη.
«Δεν παρακολουθώ την υπόθεση του κ. Γεωργούλη, αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι μέχρι τώρα δεν πιστεύω ότι έχει κληθεί να δώσει καταθέσεις προς τον ανακριτή, διότι προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία την οποία έχει. Μόνο όταν αρθεί η βουλευτική ασυλία τότε θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις του στον ανακριτή και θα λάβει και μέρος ή το σύνολο της δικογραφίας», είπε αρχικά.
«Πιστεύω ότι θα πληροφορηθεί το μέρος της δικογραφίας μόνο αν γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας γιατί τότε μπορεί να κληθεί νομότυπα. Η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας ειδικά δε, εδώ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επάγεται πολύ σοβαρές συνέπειες, μπορεί να «τιναχθεί» στον αέρα ολόκληρη δικογραφία.
»Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην κ. Καϊλή γιατί παραβιάστηκε το δικαίωμα αυτό της κ. Καϊλή, και στις επόμενες μέρες θα γίνει προσφυγή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας της κ. Καϊλή. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση Γεωργούλη θα το δώσουμε μετά την άρση της ασυλίας του, την οποία ζητάει και ο ίδιος», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.