Aλεξανδρούπολη: Στις 17 Δεκεμβρίου πιάνει λιμάνι ο πλωτός γίγαντας

Πρέπει να διαβάσετε

Tην Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ρίχνει άγκυρα στην Αλεξανδρούπολη ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) φυσικού αερίου, μετά το μακρύ του ταξίδι από τη Σιγκαπούρη.

Το FSRU, που θα υποδέχεται φορτία LNG, θα αποτελεί μία επιπλέον πηγή εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αλλά και των κρατών των Βαλκανίων. Μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) ποσότητες θα περνούν στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω διασυνδετήριου αγωγού το αέριο θα φτάνει στη Ρουμανία.

Το FSRU θα προσδέσει ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μία απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του. Ανήκει στην εταιρεία Gastrade με μετόχους την κυρία Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) και τον ΔΕΣΦΑ. Οι πέντε μέτοχοι κατέχουν από 20%, ενώ η αρχική ιδέα για την ανάπτυξη του FSRU ήταν του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοπελούζου το 2010.

Τα οφέλη για την Ελλάδα και την… Alexandroupoli

Το FSRU Αλεξανδρούπολης εκτιμάται πως θα είναι σε θέση στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024 να δέχεται ποσότητες από φορτία LNG και στη συνέχεια να τις αεριοποιεί διοχετεύοντας το φυσικό αέριο στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και έπειτα μέσω του αγωγού IGB (διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) να εφοδιάζονται οι αγορές της Βαλκανικής.

Θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, και η δυνατότητα αποθήκευσης LNG ανέρχεται στα 135.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησής του εκτιμάται σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Το FSRU κόστισε 450 με 470 εκατ. ευρώ έχοντας λάβει κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Το λιμάνι της πόλης, μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην πόλη, ήδη προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, πλέον και στον ενεργειακό χάρτη, όσο και για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της, καθώς συνδέεται με την Εγνατία Οδό, δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα το μεταφορικό έργο και η εναπόθεση LNG.

10 δισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα υγροποιηµένου φυσικού αερίου θα έχει τη δυνατότητα να αεριοποιεί η Ελλάδα μέχρι το 2024 µε τη λειτουργία της νέας πλωτής δεξαµενής της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που θα διπλασιάσει τη δυναµικότητα της χώρας σε αέριο, μειώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της εξάρτηση από το εξωτερικό. Μαζί µε τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, το νέο τέρµιναλ θα µπορεί να καλύψει τις ανάγκες και άλλων χωρών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων.

Το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης, τονώνοντας την τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

«Διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού»

«Το λιμάνι θα δρα υποστηρικτικά στον πλωτό σταθμό βοηθώντας στον ελλιμενισμό των σκαφών και στη μεταφορά του προσωπικού, μπορεί η προστιθέμενη αξία του σταθμού να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη για το λιμάνι, για τη χώρα ωστόσο είναι τεράστια. Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την πόλη και την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη καθώς διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει στον ot.gr ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα