Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
23.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές για τα ψάρια του λαού – Πόσο κοστίζουν γαύρος και σαρδέλα

Πρέπει να διαβάσετε

«Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» λέει ο θυμόσοφος λαός και η παροιμία αυτή φαίνεται ότι αποτυπώνει πλέον την πραγματικότητα, καθώς τα ψάρια, κυρίως τα φθηνά, έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.

Κι αυτό γιατί οι τιμές τους έχουν αυξηθεί έως και 30% τον τελευταίο χρόνο ανάλογα με το είδος τους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Μάιο, οι ανατιμήσεις στα νωπά είδη ιχθυοπωλείου διαμορφώθηκαν στο 8,4%, όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «έτρεξε» με 2,6%. Αιτία, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, η μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικής κρίσης, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενδεικτικά, ο γαύρος από τα 5 ευρώ το 2023 αυξήθηκε πέρυσι στα 6,5-7 ευρώ το κιλό και φέτος πωλείται στα 8-8,5 ευρώ, ενώ πάνω από 100% έχει ανέβει την τελευταία διετία η τιμή της σαρδέλας. Ειδικότερα, από τα 5 ευρώ το 2023 και τα 6,5 ευρώ το 2024, φέτος κυμαίνεται στα 10-11,50 ευρώ το κιλό. «Η σαρδέλα έχει ακριβύνει τόσο πολύ, καθώς βρίσκεται σε έλλειψη. Μεγάλες ποσότητες εξάγονται σε άλλες χώρες και ό,τι μένει στην Ελλάδα, πωλείται ακριβά, καθώς η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη. Εμείς προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο είναι δυνατόν τις ανατιμήσεις, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Περιστέρι.

 Ιχθυοτροφείο

Μεγάλες αυξήσεις όμως παρατηρούνται και στα ψάρια ιχθυοτροφείου, με την τσιπούρα να κυμαίνεται στα 11,50 ευρώ από 9,5 πέρυσι και 8,5 το 2023, ενώ το λαβράκι φτάνει ακόμα και στα 14 ευρώ από 11,5 πέρυσι και 10 ευρώ δύο χρόνια πριν.

Οπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, η παραγωγή των ιχθυοκαλλιεργειών έχει περιοριστεί σε όλη τη Μεσόγειο λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και κυρίως στις τροφές που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ιχθυρών.

Στα παραδοσιακά ακριβά ψάρια, πάντως οι τιμές παραμένουν σταθερές, ωστόσο ένα μέσο νοικοκυριό αδυνατεί να τα αγοράσει, δεδομένου ότι η τιμή τους κινείται πάνω από τα 20-25 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη, στα «ψιλά» ψάρια», σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 18 μήνες ακόμα, μέχρι να αποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα