Ένα φαύλο κύκλο ανατιμήσεων που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, περιέγραψε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics, Νεκτάριος Κανακαράκης. Προσδιόρισε ως αφετηρία του φαινομένου το 2021 με … ντόμινο ανατιμήσεων έκτοτε που διαμορφώνουν σήμερα το σκηνικό της ακρίβειας.
“Από τον Αύγουστο του 2021 είχαμε ραγδαίες ανατιμήσεις τόσο σε ένταση όσο και σε μέγεθος. Δηλαδή υπήρξαν προϊόντα που ανατιμήθηκαν δύο και τρεις φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και σε ποσοστό που ξεπέρασε το 10%”, επεσήμανε ο κ. Κανακαράκης εξηγώντας το πλαίσιο με το οποίο τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ.Κανακαράκη, έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο η ακρίβεια έχει “εδραιωθεί” στις τιμές βασικών προϊόντων.
“Από την άνοιξη του 2025 δεν υπάρχει αυτή η ένταση και το μέγεθος των ανατιμήσεων ωστόσο αυτό δεν αποδυναμώνει το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται πλέον σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε ένα μεικτό συνονθύλευμα υποτιμήσεων και ανατιμήσεων”, πρόσθεσε ο κ.Κανακαράκης.
Στο μεταξύ, οι μεταβολές που έχει σηματοδοτήσει το μέτρο των μειώσεων σε εκπτωτικούς κωδικούς σε συγκεκριμένα προιόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περιορισμένες. Ο αποκλεισμός από τη “λίστα” που ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου το Υπουργείο Ανάπτυξης βασικών προϊόντων όπως κρέας και λαχανικά, έχει σαν αποτέλεσμα οι μειώσεις να μην γίνονται αισθητές στο καλάθι των καταναλωτών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κρέατος, που ουσιαστικά βρίσκεται εκτός λίστας, την ίδια ώρα που τα προιόντα κρέατος έχουν καταγράψει μία αλματώδη αύξηση στην τιμή τους από τον περασμένο Αύγουστο.
“Οι πολίτες περίμεναν σε βασικές κατηγορίες τροφίμων πιο γενναίες μειώσεις σε προϊόντα πιο ευρείας κατανάλωσης. Για παράδειγμα, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας. Ειδικά στο κρέας έχει καταγραφεί μία γενναία ανατίμηση τους τελευταίους δύο μήνες σε ποσοστό 14%, γιατί υπάρχει έλλειψη ζωικού κεφαλαίου, ειδικά από τη Γαλλία που είναι και ο κύριος εισαγωγός στη χώρα μας, αλλά και στα υπόλοιπα κρέατα, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων”, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics, Νεκτάριος Κανακαράκης.


