Ακρίβεια, αισχροκέρδια και φοροδιαφυγή

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Την δυσκολότερη εξίσωση της ακρίβειας μαζί με την αισχροκέρδεια και την φοροδιαφυγή, καλείται να λύσει η κυβέρνηση κατά την τρέχουσα περίοδο, λίγους μήνες μετά της βουλευτικές και αυτοδιοίκητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, αλλά και τις αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής της νέας γραμματέας της Ν.Δ. Μαρίας Συρεγγέλα.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του που ήταν εφ’ όλης της ύλης υπογράμμισε ότι η ακρίβεια είναι ο βασικότερος αντίπαλος μας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι:

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και οι έλεγχοι θα αυξηθούν».

Αφού έκανε αναδρομή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα ζητήματα της φοροδιαφυγής και τον ενεργειών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμησή της.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε.

«Δεν γίνεται το 85% να δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ή να δηλώνει λιγότερα κέρδη ο εργοδότης από τον εργαζόμενο».

Είναι αλήθεια ότι σήμερα στην Ελλάδα ζούμε ένα πρωτόγνωρο ελληνικό πληθωριστικό παραλογισμό και όπως δείχνουν τα πράγματα βρισκόμαστε σε ένα ατελείωτο κύκλο ανατιμήσεων όχι μόνο στα προϊόντα διατροφής αλλά και στην παροχή υπηρεσιών.

Ο καθένας πουλάει οποιοδήποτε προϊόν σε οποιαδήποτε τιμή, ενώ την ίδια ώρα το πρόβλημα έχει επεκταθεί στη στέγαση, με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ύψη και οι τιμές για αγορά ακινήτων είναι πλέον απαγορευτικές για την μεσαία τάξη.

Ο λαός ψήφισε στις εκλογές την ελεύθερη οικονομία, σε ελεύθερη ασυδοσία μεταμφιέστηκε, στην ελεύθερη ασυδοσία ζούμε.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και προχωρά αργά και σταθερά σε κάποια σωστά βήματα.

Για πρώτη φορά επιβάλλονται πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείας παραγωγής και εμπορίας προϊόντων .

Για πρώτη φορά δημιουργείται ο θεσμός της «μόνιμης μείωσης τιμής» με έκπτωση 5% για έξι μήνες, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες.

Για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση λήψης μέτρων για τις παραπλανητικές προσφορές «1+1 προϊόντα» και μείον 50% των σούπερ μάρκετ.

Για πρώτη φορά ανοίγει σοβαρή συζήτηση για την φοροδιαφυγή μεγάλης πλειονότητας των επαγγελματιών που δηλώνουν ότι ζουν στα….όρια της φτώχειας .

Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε μεγάλες εταιρείες που έχουν μετατρέψει μεγάλες πολυκατοικίες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι προφανές ότι απαιτείται να γίνουν και άλλες πολλές παρόμοιες κινήσεις για την πάταξη του φαινομένου της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει λογαριάζοντας ότι με τις λελογισμένες μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει πολιτικό κόστος.

Το πολυσυζητημένο πολιτικό κόστος θα αποδειχθεί μύθος, αφού τα κέρδη από την πάταξη της αισχροκέρδειας θα επιστρέψουν ευεργετικά προς όφελος της κοινωνίας.

Το μεγάλο στοίχημα στο μέτωπο της ακρίβειας πρέπει να κερδηθεί, αυτό ζήτησε η πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών στις τελευταίες εκλογές.

Ακρίβεια – Υγεία – Μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι το τρίπτυχο που θα σηματοδοτήσει της κινήσεις της κυβέρνησης, μετά την κοινή διαπίστωση ότι πίσω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνιστούν την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες στοχευμένες κινήσεις για την υλοποίηση των

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θεωρεί το πρόβλημα της ακρίβειας το μεγαλύτερο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο τιμών, τόσο σε επίπεδο ελέγχων και σε επίπεδο στήριξης των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ισχυρή εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές δόθηκε κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις.

Γι’ αυτό αποτελεί για το λαό παρήγορη εξέλιξη η δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος σκιαγραφώντας τους στόχους της κυβέρνησης είπε:

«Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μας ότι έχουμε αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη τετραετία.

Δεν συμβιβάζομαι με το εκλογικό ποσοστό του 41%.

Υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν.

Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση και στόχος».

Άλλα Πρόσφατα