Ακονκάγκουα: Η φωτογραφική μηχανή νεκρής ορειβάτη ανακινεί το ενδιαφέρον για τις συνθήκες του ταξιδιού οκτώ Αμερικανών

Πρέπει να διαβάσετε

Πριν από πενήντα χρόνια, οκτώ Αμερικανοί ξεκίνησαν για την Αργεντινή για να ανέβουν στην Ακονκάγκουα, το ψηλότερο βουνό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαν προγραμματίσει. Και αυτό διότι δύο από τους ορειβάτες πέθαναν και οι σοροί τους έμειναν στις παγωμένες βουνοκορφές.

Ωστόσο μισό αιώνα μετά μία κάμερα που ανήκει σε μία από τους νεκρούς ορειβάτες ήρθε στην επιφάνεια μέσω ενός παγετώνα που άρχισε να υποχωρεί κοντά στην κορυφή. Ο φακός της μηχανής ήταν σπασμένος αλλά μία ένδειξη στην κορυφή της μηχανής έδειξε ότι είχαν τραβηχτεί 24 φωτογραφίες. Το κάτω της μέρος ήταν στηριγμένο σε μία φθαρμένη δερμάτινη θήκη με χοντρό λουρί ενώ στη θήκη ήταν γραμμένο ένα αμερικανικό όνομα και μία διεύθυνση στο Κολοράντο.

Οι ορειβάτες που ανακάλυψαν την κάμερα επικοινώνησαν με τους New York Times και λαμβάνοντας άδεια από την οικογένεια της γυναίκας αποφάσισαν να ενώσουν το παζλ του μοιραίου ταξιδιού.  Μέχρι το 2022, υπήρξαν 153 γνωστοί θάνατοι στο βουνό. Το 1973, ο Τζόνσον και ο Κούπερ ήταν οι αριθμοί 26 και 27. Πενήντα χρόνια πριν, το Aconcagua είχε μόνο τις πιο υποτυπώδεις υπηρεσίες. Οι ορειβάτες δεν είχαν GPS trackers, ούτε τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του στρατοπέδου βάσης και της κορυφής. Οι Αμερικανοί έφεραν κιάλια και ένα πιστόλι φωτοβολίδων. Το βουνό ήταν σχεδόν έρημο. Αν προέκυπτε πρόβλημα, δεν υπήρχε κανείς άλλος να βοηθήσει εκτός από τα άλλα μέλη της αποστολής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα