Ακίνδυνα ήταν τελικά τα φίδια που βρέθηκαν σε νηπιαγωγείο

Ακίνδυνα σπιτόφιδα, και όχι δηλητηριώδεις οχιές όπως ήθελαν οι αρχικές αναφορές, ήταν τελικά τα φίδια που εντοπίστηκαν για δεύτερη φορά σε νηπιαγωγείο στο Βασιλούδι του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Τα πρώτα φίδια βρέθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τον δήμο Λαγκαδά να καλεί ειδικό συνεργείο για να απολυμάνει το νηπιαγωγείο και να τοποθετήσει απωθητικά και παγίδες. Παράλληλα, κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απομακρύνει τα ερπετά, ενώ επενέβη και η Δράση για την Άγρια Ζωή.

Από τα πρώτα τρία φίδια που βρέθηκαν στο κτίριο, μόλις το ένα ήταν ζωντανό, ενώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίστηκαν και άλλα σπιτόφιδα.

Το σπιτόφιδο (Ζamenis situla) ξεχωρίζει από τις κόκκινες ή καφέ κηλίδες στη ράχη (Atanas Grozdanov / CC BY 2.5)

«Προχωρήσαμε και πάλι σε γενική καθαριότητα του χώρου, ενώ στο σχολείο θα βρεθεί βιολόγος – ερπετολόγος προκειμένου να ψάξει να δει εάν υπάρχει κάποιο άλλο ζώο και να μας ενημερώσει πώς μπήκαν μέσα στο νηπιαγωγείο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης.

Ωστόσο αντιδήμαρχος του Λαγκαδά είχε δηλώσει στο Open ότι στο σχολείο βρέθηκαν οχιές, κάτι που τελικά διαψεύστηκε.

Το νηπιαγωγείο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, ενώ από τη δημοτική αρχή υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά των μικρών μαθητών σε άλλο κτίριο.

H κοινή οχιά ((Vipera ammodytes) είναι ένα από τα πέντε είδη στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν από το σχέδιο «ζιγκ ζαγκ» στη ράχη (Konstantinos Kalaentzis / CC BY-SA 4.0)

Το σπιτόφιδο (zamenis situla) είναι ένα από τα ακίνδυνα ερπετά της Ελλάδας και ξεχωρίζει από τις καφέ ή κόκκινες κηλίδες στη ράχη.

Τα μόνα επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα είναι πέντε είδη οχιάς που ζουν σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη.

Είναι η κοινή οχιά (Vipera ammodytes), η οθωμανική οχιά (Montivipera xanthine), η οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri), ο αστρίτης (Vipera berus) και η νανόχεντρα (Vipera graeca).

Το δάγκωμά τους, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα