Άγιος Νικόλαος: «Κινδυνεύει το νοσοκομείο να μείνει χωρίς αναισθησιολόγους»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αδιέξοδο, ανάλογο ή και … χειρότερο από αυτό που είχε βρεθεί και το Βενιζέλειο, φαίνεται να περιέρχεται το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, σε ότι αφορά στα τακτικά χειρουργεία, αλλά και τις εφημερίες, καθώς κινδυνεύει να μείνει χωρίς αναισθησιολόγους.

“8 Νοεμβρίου έγινε συνέλευση του χειρουργικού τομέα των ιατρών, όπου συζητήθηκε το θέμα της χορήγησης των αδειών στους αναισθησιολόγους το Δεκέμβριο και συμφωνήθηκε ότι το μήνα αυτό δε θα μπαίνουν τακτικά χειρουργεία” εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης. Μάλιστα, και τον περασμένο Αύγουστο ανεστάλησαν τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου και πάλι να μπορέσουν να πάρουν τις άδειές τους οι γιατροί.

Το πρωί της Τρίτης η Διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να αιφνιδίασε τους εργαζομένους με την εξής ανακοίνωση: “Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ανακοινώνει, ότι δεν υφίσταται καμία απόφαση αναστολής Χειρουργείων για το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους”.

Στη συνέχεια της ημέρας οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Κι αυτό διότι δύο αποφάσεις οδηγούν όπως όλα δείχνουν στην αποχώρηση όλων των αναισθησιολόγων.

Αρχικά, η διεύθυντρια του αναισθησιολογικού τομέα Σοφία Παπαντωνάκη υπέβαλε την παραίτησή της. Λίγες ώρες μετά, μίλησε στην Τηλεόραση Creta για τους λόγους που διαμόρφωσαν την απόφασή της. “Εργάζομαι 13 χρόνια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου ως ειδικευμένη. Είμαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, λόγω της παραίτησής μου, αλλά τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα και την ξεκούραση την έχουμε ξεχάσει. Αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε άρρωστοι, για να βγαίνουν οι βάρδιες. Φεύγω απο το Ε.Σ.Υ. με 120 μέρες οφειλόμενες άδειες, εκτός από τα οφειλόμενα ρεπό.

“Με το νέο δεδομένο της παραίτησης μιας εκ των τεσσάρων αναισθησιολόγων που εργάζονται σήμερα, ακόμη και οι άδειες να μη δοθούν, με τρεις αναισθησιολόγους δεν μπορούν να γίνουν τακτικά χειρουργεία, γιατί πρέπει να υπάρχει ένας, οπωσδήποτε στην πρωινή βάρδια, για να καλύπτει τα έκτακτα περιστατικά που έρχονται στο Τ.Ε.Π. και στην ανάνηψη. Κι άλλες φορές έχει βρεθεί το νοσοκομείο με τρεις αναισθησιολόγους και δε γίνονταν τακτικά χειρουργεία. Όλη αυτή η κατάσταση που είναι τώρα σε εξέλιξη είναι σε γνώση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη” τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Επόμενο “χτύπημα” για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου φαίνεται να είναι η απόφαση για την προκήρυξη θέσεων στα Νοσοκομεία Λασιθίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου:

“Με ψήφους 2 υπέρ ( Δαρατσιανού – Βασιλάκης ) και 2 κατά (Μουδατσακης – Μανουσάκης), με τη διπλή ψήφο της προέδρου, το ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου, μετά από σχετικό έγγραφο της 7ης ΥΠΕ, ενέκρινε την προκήρυξη 18 μονίμων ιατρικών θέσεων, από τις οποίες 7 για το νοσοκομείο Σητείας, 6 για το νοσοκομείο Ιεράπετρας και 5 για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Στις θέσεις της Σητείας και της Ιεράπετρας περιλαμβάνεται από μια θέση διευθυντή αναισθησιολογίας, ενώ στις θέσεις του ΓΝΑΝ δεν περιλαμβάνεται καθόλου θέση αναισθησιολογίας.”

“Οι θέσεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία Σητείας κι Ιεράπετρας είχαν προκηρυχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο βαθμό Επιμελητή Α’ κι είχαν βγει άγονες. Τώρα ουσιαστικά προκηρύσσονται σε βαθμό Διευθυντή για να τραβήξουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία και στη συγκεκριμένη περίπτωση από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου” σημείωσε ο κ. Μανουσάκης κι υπογράμμισε πως οι εξελίξεις οδηγούν σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, αλλά και σε δυσλειτουργία των εφημεριών. “Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα είτε από 1 Δεκεμβρίου, είτε ίσως λίγο αργότερα να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Με τους 4 γιατρούς οι εφημερίες βγαίνουν οριακά. Αναγκάζονται να υπερεφημερεύουν, ξεπερνώντας τις 7 ημέρες μηνιαίως, όπως προβλέπεται. Τώρα, αν λείψει ένας γιατρός από το πρόγραμμα εφημεριών, κατ’ευθείαν θα μείνουν κενές εφημερίες. Δεν μπορεί να κάνει ένας γιατρός 10 εφημερίες το μήνα. Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου γίνονται περισσότεροι από 500 τοκετοί και 1.800 χειρουργεία ετησίως. Δε γίνεται να μην εφημερεύει αναισθησιολόγος κάποιες μέρες το μήνα. Κι από 1/1/24 τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα γιατί φεύγει ο γιατρός ο οποίος έχει εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα. Οπότε θα μείνουμε με 2 αναισθησιολόγους. Κι εφόσον προκηρυχθούν οι θέσεις για τα νοσοκομεία Σητείας κι Ιεράπετρας, για τα οποία αυτοί οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πληρούν τα κριτήρια, ο κίνδυνος που υπάρχει για το νοσοκομείο είναι να μείνει χωρίς κανένα αναισθησιολόγο!”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα