Το χθεσινό σκηνικό ανέδειξε τη σκληρή πραγματικότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και οι εξελίξεις ανέδειξαν τις βαθιές διαιρέσεις που διαπερνούν το κόμμα. Από τη διαδικασία έγινε σαφές ότι η εσωτερική σύγκρουση έχει προκαλέσει ρήγμα και χάσμα, φέρνοντας το κόμμα πολύ κοντά στη διάσπαση.
Τα δεδομένα από την ψηφοφορία υποδηλώνουν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δηλώνουν νικήτριες, επιμένοντας στη δική τους επικράτηση. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση μοιάζει εκρηκτική, και το επικείμενο συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, φέρει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ακραίες αντιπαραθέσεις. Οι προσδοκίες εστιάζονται στο να μην μετατραπεί σε «γήπεδο» έντασης, αλλά οι συνθήκες παραμένουν τεταμένες. Ενδεικτικά, μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, είναι πολύ πιθανό να έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα συμβεί αν ο κ. Κασσελάκης, με απόφαση του συνεδρίου, αποκλειστεί από τις διαδικασίες. Υπάρχει η πιθανότητα να χαράξει τον δικό του ανεξάρτητο δρόμο, όπως τον έχουν κατηγορήσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Από την άλλη, αν το συνέδριο δεχτεί να εξετάσει το αίτημα του κ. Κασσελάκη και δείξει θετική στάση, τότε η ομάδα των «87» θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και τη στάση της.
Το συνέδριο αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, με πολλούς συνέδρους, κυρίως από την ελληνική περιφέρεια, να συμμετέχουν ηλεκτρονικά. Η αρμόδια επιτροπή, η οποία λειτουργεί βάσει του καταστατικού και δεν αποτελεί νέο φορέα, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα και μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες, το ρεπορτάζ υποδεικνύει ότι θα υπάρξουν διαγραφές συνέδρων και από τις δύο πλευρές. Οι αποφάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα καταγεγραμμένων παραβάσεων, που σημειώθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών όσο και πριν από αυτές.