Εναλλακτικούς τρόπους για να αντισταθμίσει εν μέρει τουλάχιστον τις απώλειες που είχαν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για τις πληγείσες  από την πανδημία επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Η επικρατέστερη επιλογή είναι να μην φορολογηθεί το εισόδημα από τα ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων για τους μήνες που θα ισχύσει η μείωση, δηλαδή για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σίγουρα και ενδεχομένως για τον Μάιο, αν αποφασιστεί τελικά η επέκταση του μέτρου.

Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν δήλωση «ζημίας», πιθανόν μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021.

Εναλλακτικά εξετάζεται να διπλασιαστεί η έκπτωση του εισοδήματος από ενοίκια σε 10% από 5% που ισχύει.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά μόνο αυτούς που πλήττονται και ανάλογα με τις απώλειες που θα έχει ο καθένας.

Επίσης οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν θα αφορούν όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Η έκπτωση δε, θα δοθεί στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ και στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Πηγή: skai.gr , Καθημερινή