ΑΔΜΗΕ: Το σχέδιο για εξαγωγές ρεύματος στο Ισραήλ

Πρέπει να διαβάσετε

Σχέδιο για την αποστολή πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου, προωθεί η Ελλάδα, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να συμφωνεί στην υλοποίηση του project σύνδεσης των δύο εθνών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κίνηση αυτη έρχεται σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.

Σημειώνεται πως η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ και το Ισραήλ αναμένεται να επωφεληθεί προσθέτοντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό του μείγμα.

«Το Ισραήλ θα θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτόν ο στόχος πιθανότατα θα επιτευχθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και των Κύπριων και Ισραηλινών ομολόγων του.

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ, μέχρι τώρα τεχνικός σύμβουλος, θα γίνει ο νέος υποστηρικτής του έργου, αναλαμβάνοντας από την EuroAsia Interconnector με έδρα την Κύπρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος ως φορέας υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα εξασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια για τη σύνδεση μήκους 1.208 χιλιομέτρων και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Με τη σειρά του το Ισραήλ θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

O κ. Μανούσος Μανουσάκης

Όπως επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε μία μη δεσμευτική σύμβαση με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο Aluma για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με συμμετοχή έως και 33%. Η συμφωνία περιλαμβάνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. «Είναι λογικό να θέλουν να συμμετάσχουν και κυπριακές οντότητες δεδομένου ότι το καλώδιο περνάει μέσω Κύπρου», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, παρήγαγε 7.047 γιγαβατώρες από την ηλιακή ενέργεια το 2022, από 1.694 γιγαβατώρες το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της BNEF. Από το 2022, η Ελλάδα έχει σε αρκετές περιπτώσεις εκπληρώσει 100% τις ανάγκες κατανάλωσης εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λίγες ώρες. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο έως το 2030. «Το δυναμικό εξαγωγής πράσινης ενέργειας είναι τεράστιο», είπε ο Μανουσάκης.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα