Σε νέα αδιέξοδα οδηγείται η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στο νομό Ηρακλείου, καθώς τα αποτελέσματα της Ειδικής Πρόσκλησης Αναπληρωτών, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσαν τη δραματική έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρά τις πιεστικές συνθήκες και τα εκατοντάδες λειτουργικά κενά που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν μόλις δέκα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, στη Γενική Αγωγή προσλήφθηκε ένας μόνο Δάσκαλος, ενώ πέντε εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν στην Παράλληλη Στήριξη. Επιπλέον, έγιναν τρεις προσλήψεις εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας με μειωμένο ωράριο.
Η εικόνα αυτή δημιουργεί έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Βρισκόμαστε ήδη στη μέση του σχολικού έτους και πολλά σχολεία της υπαίθρου εξακολουθούν να λειτουργούν με συγχωνευμένα τμήματα, ενώ δεκάδες ολοήμερα προγράμματα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συνεχίζουν να μένουν χωρίς την αναγκαία παιδαγωγική υποστήριξη, ενώ κενά ειδικοτήτων και τμημάτων ένταξης παραμένουν ακάλυπτα.
Οι προσλήψεις στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου:
- Δάσκαλοι Γενικής Αγωγής: 1 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
- Δάσκαλοι Παράλληλης Στήριξης: 5 1ο, 24ο, 17ο, 16ο, 24ο, 35ο–36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
- ΠΕ06 Αγγλικής (μειωμένου ωραρίου): 3
Εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει σοβαρά τη λειτουργία των σχολείων και την ποιότητα της διδασκαλίας, ενώ αφήνει εκατοντάδες μαθητές χωρίς την υποστήριξη που δικαιούνται.


