Α. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Έρχεται πασχαλινό καλάθι για τα βαπτιστήρια!

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά το καλάθι του Άη Βασίλη, έρχεται κα το καλάθι του… νονού ή της νονάς! Αυτό αποκάλυψε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε κάτι ανάλογο για το Πάσχα. Θα το ανακοινώσουμε σχετικά γρήγορα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα επιτυχημένο το Καλάθι του Άη Βασίλη την περίοδο των Χριστουγέννων. Για το συγκεκριμένο καλάθι είχε κάνει, στον ΣΚΑΪ Κρήτης, μια αποτίμηση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, Γιάννης Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για κίνηση στα επίπεδα του 2019, αρκετά παραπάνω μάλιστα για τις μεγάλες αλυσίδες. «Το καλάθι του Άη Βασίλη σίγουρα βοήθησε. Πέρα από συγκράτηση, υπήρχαν και μεγάλες μειώσεις τιμών σε αρκετούς κωδικούς, χωρίς να βγάλουν παιχνίδι δεύτερης ποιότητας ή ”σαβούρα”. Γενικά από τους καταναλωτές δεν προτιμήθηκαν τα ακριβά παιχνίδια. Τα 40-50 ευρώ ήταν η οροφή. Ο μέσος όρος απόδειξης φέτος ήταν περίπου στα 30 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 33 ευρώ. Οι καταναλωτές κυνήγησαν τις προσφορές. Ξεκινήσαμε με 10-15 καταστήματα και μπήκαν εν τέλει 41, με 1.500 κωδικούς. Θα έλεγα ότι το καλάθι του Άη Βασίλη βοήθησε περισσότερο, τόσο ως ουσιαστικό μέτρο, αλλά και ως επικοινωνιακό, τα μικρότερα καταστήματα που μπόρεσαν με τη μέθοδο αυτή να προσελκύσουν πελάτες».

Από Τετάρτη οι αιτήσεις για το Market Pass

Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το market pass. «Ως προς τη μείωση ΦΠΑ, νομίζω πια ότι το παράδειγμα της Ισπανίας τα λέει όλα. Οι Iσπανοί προχώρησαν σε μηδενισμό και μείωση του ΦΠΑ στην αρχή του χρόνου. Σήμερα πια ξέρουμε ότι το μέτρο έχει αποτύχει πλήρως. Εχθές ανακοίνωσαν ότι κοστίζει στο κράτος 700 εκ. ευρώ και στον πολίτη φτάνουν μόνο τα 40 εκ ευρώ. Άρα είναι απολύτως προφανές ότι το μέτρο εκεί απέτυχε παταγωδώς. Τώρα πια η ισπανική κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και να βρει τρόπο να μοιράσει αυτά τα 700 εκ. απευθείας στους πολίτες. Δηλαδή αυτό που κάνουμε εμείς με το market pass. Από την αρχή έλεγα ότι δεν είναι σοφή τακτική η μείωση ΦΠΑ, διότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταφέρεις να τον περάσεις στον καταναλωτή. Αντίθετα, το market pass είναι μετρητά που δίνονται απευθείας στον καταναλωτή» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εξαγωγή» του ελληνικού καλαθιού του νοικοκυριού … στη Γαλλία!

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, το market pass συνδυαστικά με το καλάθι του νοικοκυριού μπορούν να εξοικονομήσουν μηνιαίως κατ’άτομο 120 ευρώ. «Η προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνεχίζεται. Όμως γενικά φαίνεται ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να παίρνει την κάτω ροή και τους επόμενους μήνες θα είμαστε καλύτερα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα μέτρο που εντείνει τον ανταγωνισμό και κρατάει τις τιμές προς τα κάτω. Το market pass θα ισχύσει για έξι μήνες. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί λογικά μέχρι την αρχή του καλοκαιριού». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ελληνική ιδέα του καλαθιού του νοικοκυριού υιοθετήθηκε με τις ίδιες 50 κατηγορίες με τις οποίες ξεκίνησε, στην Γαλλία, όπου και ξεκίνησε η εφαρμογή του την περασμένη Δευτέρα.

Πληθωρισμός, ακρίβεια κι αισχροκέρδεια

Ως προς τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Γεωργιάδης αν και δήλωσε πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι μεγαλύτερα από ποτέ, το ποσοστό παραβατικότητας σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων που γίνονται, είτε βάσει καταγγελιών πολιτών, είτε βάσει του αλγορίθμου που ελέγχει τις αυξήσεις των τιμών και κατευθύνει ανάλογα τον έλεγχο, δεν ξεπερνά το 6%. «Ξέρω ότι ο κόσμος εκνευρίζεται γιατί υπάρχει ακρίβεια. Ακρίβεια υπάρχει, αλλά αυτή οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο πληθωρισμό που υπάρχει παγκοσμίως. Η Ελλάδα ως προς τον πληθωρισμό, είναι στην 5η χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε πολύ καλύτερα και βάσει της αναλογίας μισθού. Εμείς έχουμε αύξηση στα τρόφιμα 15,4%, όταν η Βουλγαρία έχει 27%, η Ρουμανία 24% κι η Πολωνία έχει 21%».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα