Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Φραγκίσκος Παρασύρης: Μόλις 11 έλεγχοι σε 1.510 φορτία εισαγόμενων σταφυλιών από χώρες της ΕΕ
Σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και την προστασία των Ελλήνων παραγωγών
Σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στην αγορά αγροτικών προϊόντων προκαλούν τα στοιχεία που διαβιβάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκου Παρασύρη.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννη Ανδριανού, κατά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2026, από τα 1.510 φορτία επιτραπέζιων σταφυλιών που εισήλθαν στη χώρα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικής ποσότητας 1.698 τόνων, ελέγχθηκαν μόλις 11. Πρόκειται για ποσοστό ελέγχων μόλις 0,73%.
Αντίστοιχα, από τα 36 φορτία επιτραπέζιων σταφυλιών που εισήχθησαν από τρίτες χώρες, συνολικής ποσότητας 572 τόνων, ελέγχθηκαν 16, δηλαδή το 44,4%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων στην αγορά. Σε σύνολο 77 ελέγχων σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης, στο οδικό δίκτυο και στα σημεία εξόδου της χώρας, διαπιστώθηκαν 18 μη συμμορφώσεις. Οι 17 αφορούσαν επιχειρήσεις εμπορίας, κυρίως λόγω μη εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), ενώ μία αφορούσε έλλειψη σήμανσης της χώρας καταγωγής σε συσκευασίες σταφυλιών.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες παραγωγοί καλούνται να ανταγωνιστούν σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον, με αυξημένο κόστος παραγωγής και διαρκείς πιέσεις στις τιμές των προϊόντων τους.
Την ίδια στιγμή, ως προς την οικονομική στήριξη των αγροτών, το Υπουργείο περιορίζεται να αναφέρει ότι εξετάζει κάθε διαθέσιμο εργαλείο ενίσχυσης, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν προσδιορίζει, ωστόσο, συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιάγραμμα ή οικονομικές δεσμεύσεις.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης υπογραμμίζει ότι η προστασία της εγχώριας παραγωγής δεν μπορεί να εξαντλείται σε γενικές διαβεβαιώσεις και διοικητικές διαδικασίες. Απαιτούνται επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι, διαφάνεια στην εμπορική διακίνηση των προϊόντων και ουσιαστικές πολιτικές στήριξης των παραγωγών.
Η ελληνική αγροτική παραγωγή χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο προστασίας και ενίσχυσης. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος των αυξημένων δαπανών, του αθέμιτου ανταγωνισμού και των διαρκών πιέσεων στην αγορά