Σταθούλης στο CRETA24: «Τοποθετούνται σκηνές στην δομή των Αθανάτων – Αν ενταθούν οι ροές, θα χρειαστεί να πάμε σε κάποιο παλιό στρατόπεδο»

O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Σπύρος Σταθούλης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τρίτη κλειστή δομή μεταναστών στην Ιεράπετρα - Τι είπε για τον σχεδιασμό σε περίπτωση που αυξηθούν περεταίρω οι μεταναστευτικές ροές και το... backup

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Σπύρος Σταθούλης
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους μετανάστες για προσωρινή φιλοξενία η κλειστή δομή στους Αθανάτους Ηρακλείου, που θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CRETA24 ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Σπύρος Σταθούλης.  Επίσης, στις δηλώσεις του επανέφερε την πιθανότητα χρησιμοποίησης κάποιου παλαιού στρατοπέδου αν συνεχίσουν με την ίδια ένταση οι ροές από την Λιβύη.

Το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, ο κ. Σταθούλης βρέθηκε στους Αθανάτους, στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και είδε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών για τη δημιουργία της κλειστής δομής, στην οποία, όπως είπε θα παραμένουν για λίγες ημέρες οι μετανάστες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι πρώτες διαδικασίες για την αναχώρησή τους στην ενδοχώρα, όπως συμβαίνει και τώρα με το παλιό ψυγείο στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Μάλιστα, στον εξωτερικό χώρο του ακινήτου στους Αθανάτους θα τοποθετηθούν δύο μεγάλες σκηνές, προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι μετανάστες, καθώς οι ροές το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένες και καταγράφονται ασφυκτικές πιέσεις στο παλιό ψυγείο και την Ιεράπετρα.

«Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τρίτη δομή στην Ιεράπετρα»

Ο κ. Σταθούλης ξεκαθάρισε, πως οι προσωρινές δομές μεταναστών στην Κρήτη θα είναι δύο, η μια στην Αγυιά στα Χανιά η οποία λειτουργεί ήδη και η άλλη στου Αθανάτους Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τρίτη δομή στην Ιεράπετρα.

«Επειδή έγινε μια παρανόηση οι δομές οι οποίες θα γίνουν στην Κρήτη είναι δύο προσωρινές δομές κλειστού τύπου: μια η οποία λειτουργεί ήδη στην Αγυιά και η άλλη εδώ στο Ηράκλειο. Δεν πρόκειται να γίνει τρίτη δομή και ειδικά για την Ιεράπετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στην Ιεράπετρα με σκηνές είναι, μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής, με σκοπό την προστασία των μεταναστών από τις καιρικές συνθήκες.

@radiolasithi.gr

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κύριο Σταθούλη, το καράβι που έχει μισθωθεί εξακολουθεί να υφίσταται στην Κρήτη, ενώ παρατείνεται η διάρκεια της σχετικής σύμβασης. Πραγματοποιεί δρομολόγια προς την ενδοχώρα τρεις φορές την εβδομάδα, μεταφέροντας συνολικά 1.200 μετανάστες, δίνοντας προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση της Ιεράπετρας και του Ηρακλείου.

Παραμένει ως backup το ψυγείο – Στο κάδρο, αλλά όχι τώρα, η αξιοποίηση παλαιού στρατοπέδου

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σταθούλη, σε περίπτωση που καταγραφεί περεταίρω αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη και κριθεί αναγκαίο από το λιμενικό, το παλιό ψυγείο στο λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει ως backup, όπως είπε χαρακτηριστικά.

φωτογραφία creta24

Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο αξιοποίησης παλιού στρατοπέδου, με την τοποθέτηση σκηνών για την ολιγοήμερη φιλοξενία μεταναστών.

«Περιμένουμε να το δούμε το επόμενο διάστημα. Αν έχουμε τέτοιες ροές, θα πρέπει να πάμε σε κάποιο παλιό στρατόπεδο να βάλουμε σκηνές προσωρινά για να μείνει κόσμος είναι ένα πλάνο που πιθανό να χρειαστεί το επόμενο διάστημα αν ενταθούν οι ροές από τη Λιβύη», είπε ο κ. Σταθούλης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται τον παρόντα χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθούλη, τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τις 5.000 αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, ενώ ήδη τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου έχουν φτάσει στο νησί περίπου 2.000 μετανάστες.

Αμέσως μετά την αυτοψία του στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη, ο κ. Σταθούλης, βρέθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου είχε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Μαρία Κοζυράκη.

Προηγούμενο

Κι όμως, το πιο απαιτητικό ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΟΦΗ θα γίνει στο Βουκουρέστι

Επόμενο

Ο Πρέσβης της Λιθουανίας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα