Χανιά: Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 30 Οκτωβρίου – Τι διεκδικούν

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης χαιρετίζει τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και καλεί σε νέα συγκέντρωση στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 10:00 το πρωί.

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τη φοιτητική στέγαση και τη μείωση του κόστους σπουδών ζητά ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, καλώντας τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο νέο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στα Χανιά.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρεται στις διεκδικήσεις των φοιτητών στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στήριξε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων για φοιτητικές εστίες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και η δωρεάν σίτιση και μετακίνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα! Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, διεκδικώντας, δημόσια και δωρεάν παιδεία, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και όχι για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας μέτρα στήριξης για τη στέγαση και το κόστος σπουδών.

Τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών έφτασαν παντού, η φωνή μας ακούστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα! Η κυβέρνηση που προσπαθούσε τις προηγούμενες μέρες να σπείρει τον φόβο και την τρομοκρατία, είναι εκτεθειμένη. Η αστυνομοκρατία και η επιχείρηση εκφοβισμού που στήθηκαν για να αποτρέψουν τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις απέτυχε.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει στα αιτήματα μας που είναι δίκαια, σύγχρονα, ρεαλιστικά και αναγκαία για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε!

Οι σημερινές εικόνες από κάθε πόλη της χώρας αποδεικνύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή στον αγώνα! Όταν η οργή και η αγανάκτηση για την κατάσταση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια γίνεται οργάνωση, δύναμη, διεκδίκηση. Αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο μας αγώνα από τους Συλλόγους μας, μέσα από τη σύγκρουσή μας με την πολιτική του κέρδους και των πολέμων που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Γιατί τις ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, τις σπουδές και τη ζωή που αξίζουμε μπορούμε να τα κερδίσουμε μόνο αν χάσουν οι λίγοι από τα κέρδη τους.

Στην Κρήτη οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαρκείς κινητοποιήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε σε όλους τους νομούς του νησιού να υπάρξει μείωση στις τιμές των μεταφορών μας, να διεκδικηθούν αναξιοποίητα κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο ως φοιτητικές εστίες, να αναγνωρίσουν οι δήμοι και η περιφέρεια Κρήτης τα προβλήματά μας.

Μέσα από την διαρκή μας πάλη και πίεση, είχαμε μια πολύ σημαντική κατάκτηση! Το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα στήριξε το πλαίσιο πάλης που καταθέσαμε. Πιο συγκεκριμένα στήριξε τα εξής αιτήματά μας:

·       Να αξιοποιηθούν δημόσια κτήρια τα οποία είναι στην ιδιοκτησία Δήμων, Περιφέρειας, του ΤΑΙΠΕΔ κλπ όπως το παλιό ψυχιατρείο στα Χανιά και το παλιό Ειρηνοδικείο επί της οδού Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών. Επινοικίαση ξενοδοχείων για άμεση λύση του προβλήματος και κάλυψη των αναγκών.

·       Αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κρήτη στα 500 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων για τα φοιτητικά σπίτια.

·       Καμία σκέψη για εστίες με ΣΔΙΤ. Ανέγερση νέων εστιών χωρίς κανένα νοίκι και άλλη οικονομική επιβάρυνση.

·       Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια.

·       Δωρεάν σίτιση, μετακινήσεις και internet για όλους τους φοιτητές.

Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά για να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας μας, να πιεστεί το κεντρικό κράτος και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα! Αποδεικνύεται ξανά και ξανά, πως οι φοιτητές μόνο μέσα από τη διαρκή μας συλλογική πάλη μπορούμε να πιέσουμε ώστε κατακτήσουμε τα αυτονόητα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε! Μας φοβούνται και καλά κάνουν!

Οργανώνουμε τη συζήτηση στα αμφιθέατρά μας, σε κάθε Τμήμα και έτος. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση παντού με κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα στις σχολές για κάθε πρόβλημα και τα εμπόδια στις σπουδές μας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα μεγάλα συλλαλητήρια την Παρασκευή 30 Οκτώβρη. Εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί απεργία λιμενεργατών σε πάνω από 100 λιμάνια σε 4 ηπείρους με σύνθημα “Δε δουλεύουμε για τον πόλεμο”. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν απεργίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλο τον κόσμο! Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους!

Από την Ελλάδα, μέχρι τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αλβανία, να δωθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Έχουμε κοινά προβλήματα και κοινό εχθρό: την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη και τους πολέμους των λίγων.

          Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Τώρα είναι η ώρα να μπουν περισσότεροι στον αγώνα!

Συνεχίζουμε!  

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ!

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 30/10 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΑΓΟΡΆΣ ΣΤΙΣ 10:00 π.μ.»!

Προηγούμενο

Εκπρόσωποι υπάρχουν!

Επόμενο

ΑΑΔΕ: Παράταση έως 13 Νοεμβρίου για υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Σφακιά: Αναβάθμιση των σχολείων για την βελτίωση της προσβασιμότητας των μαθητών ΑμεΑ

Την απόφαση ένταξης για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Σφακίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος…