Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Εκλογές στο Ισραήλ: Ο Τραμπ κάλεσε ξανά τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν Νετανιάχου
«Οταν θα πάτε να ψηφίσετε, παρακαλώ να θυμάστε ότι ο Μπίμπι υπήρξε (ως) πρωθυπουργός εξαίρετος πολεμιστής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εκ νέου χθες Κυριακή τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις αυριανές βουλευτικές εκλογές
«Οταν θα πάτε να ψηφίσετε, παρακαλώ να θυμάστε ότι ο Μπίμπι υπήρξε (ως) πρωθυπουργός εξαίρετος πολεμιστής», τόνισε ο Τραμπ μέσω Truth Social, χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η τελευταία ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social έγινε μία εβδομάδα μετά την πρώτη δημόσια στήριξή του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και λίγες ώρες αφότου δημοσίευμα του Axios αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου ασκούσε πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, ζητώντας του να εκφράσει εκ νέου δημόσια τη στήριξή του.
Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου απέχει σημαντικά από την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
«Οπως γνωρίζουν όλοι, ακόμη και ο εχθρός, ο Μπίμπι κι εγώ έχουμε μια εξαιρετική σχέση και έχουμε πετύχει νίκες μαζί», συνέχισε ο Τραμπ.
«Εγώ πραγματοποίησα την επίθεση στη Βενεζουέλα, μία από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία. Προηγουμένως, όμως, είχαμε πραγματοποιήσει την επιχείρηση ”Το Σφυρί του Μεσονυχτίου”, εμποδίζοντας τον υπ’ αριθμόν ένα κρατικό υποστηρικτή της τρομοκρατίας παγκοσμίως να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τόνισε ακόμη.
«Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε την επιχείρηση ”Επική Οργή” και σήμερα το Ιράν δεν διαθέτει πλέον ούτε πολεμικό ναυτικό ούτε πολεμική αεροπορία, ενώ τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και η οικονομία του βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ο πληθωρισμός στο Ιράν έχει φτάσει στο 301%. Ο ναυτικός αποκλεισμός τού έχει στερήσει τη δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου, ενώ δύο επίπεδα της ηγεσίας του, τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής, έχουν εξουδετερωθεί», υποστήριξε ο Τραμπ.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε!»
«Οταν πάτε στις κάλπες, παρακαλώ να θυμάστε ότι ο Μπίμπι υπήρξε εξαιρετικός πρωθυπουργός και πολεμιστής! Το Ισραήλ αποκαλούνταν “μικρός σατανάς” και οι Ηνωμένες Πολιτείες “μεγάλος σατανάς” από ορισμένους πολύ κακούς ανθρώπους», ανέφερε, παραπέμποντας προφανώς στα συνθήματα που ακούγονται σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις στο Ιράν.
«Δεν μπορεί πλέον να ακούγεται σε όλο τον κόσμο το σύνθημα “Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ” — και δεν θα ακούγεται», συνέχισε ο Τραμπ.
«Ψηφίστε τον Μπίμπι Νετανιάχου για πρωθυπουργό. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε!», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του είχαν προβάλει με ιδιαίτερη έμφαση την αρχική δήλωση στήριξης του Τραμπ. Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσαν ότι σέβονται τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά υπογράμμισαν ότι οι Ισραηλινοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τους ηγέτες τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την πάγια πρακτική των προκατόχων του να μην παρεμβαίνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις συμμαχικών χωρών και έχει επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξή του σε υποψηφίους σε διάφορα κράτη.
Η εικόνα ΑΙ με πυρηνική έκρηξη στο Τελ Αβίβ
Πολλά δημοσιεύματα είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν τον Τραμπ ως δυσαρεστημένο με τον Νετανιάχου, θεωρώντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί υπερβολικά γρήγορη νίκη επί του Ιράν στις αρχές του έτους, η οποία τελικά δεν ήρθε.
Οι εντάσεις φέρεται να κλιμακώθηκαν όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Τεχεράνης και να επιδιώξει συμφωνία, ενώ το Ισραήλ εξέφραζε ανησυχίες ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.
Τον Ιούνιο, καθώς οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο δυσχέραιναν τις συνομιλίες για την ειρήνευση με το Ιράν και προκαλούσαν την έντονη, ακόμη και υβριστική, κριτική του Τραμπ προς τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα στήριζε την προσπάθεια επανεκλογής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά ότι θα έπρεπε πρώτα να δει ποιοι άλλοι θα διεκδικούσαν το αξίωμα.
Παρά τις διαφωνίες τους, ο Τραμπ και ο Νετανιάχου εξακολουθούν να επιμένουν ότι διατηρούν καλές σχέσεις συνεργασίας.
Η έκκληση του Τραμπ να «ολοκληρωθεί η δουλειά» ήρθε μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε την ίδια ημέρα ο Νετανιάχου για το Ιράν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημοσίευσε μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και απεικόνιζε πυρηνική έκρηξη στο Τελ Αβίβ, προειδοποιώντας τους πολίτες, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ότι η ψήφος σε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο θα μπορούσε να εκθέσει τους Ισραηλινούς στον κίνδυνο ενός «δεύτερου Ολοκαυτώματος».
Στην ανάρτησή του, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να αντιμετωπίσει το Ιράν όσο ο Τραμπ παραμένει στην εξουσία, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες γενιές «δεν θα μας συγχωρήσουν αν χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».
Αναφορές σε σχέδια επανέναρξης του πολέμου
Η ανάρτηση του Νετανιάχου έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ίδιου ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2025 και του 2026.
Τον περασμένο μήνα, μιλώντας στον ΟΗΕ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «καταστρέψαμε το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν». Σε δήλωσή του τον Μάρτιο, ο Ισραηλινός ηγέτης είχε επίσης υποστηρίξει ότι, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, το Ιράν «δεν μπορεί πλέον να απειλήσει την ύπαρξή μας».
Το τελευταίο διάστημα, επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την επανέναρξη του πολέμου με το Ιράν, προκειμένου να επηρεάσει ή να καθυστερήσει την εκλογική αναμέτρηση της 27ης Οκτωβρίου. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την κατηγορία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, βρίσκονται σε «πρωτοφανή αντιπαράθεση» σχετικά με εντολή του πρωθυπουργού για αδιευκρίνιστη στρατιωτική ενέργεια. Αξιωματούχοι του αμυντικού τομέα εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν λίγο πριν από τις εκλογές.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε χθες, Κυριακή, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Ζαμίρ αντιστεκόταν στην εκτέλεση της συγκεκριμένης στρατιωτικής ενέργειας, για την οποία δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, ζητώντας περαιτέρω διαβουλεύσεις, καθώς και γραπτή, υπογεγραμμένη τεκμηρίωση από τον Νετανιάχου σχετικά με τη νόμιμη εξουσιοδότησή της.
Σύμφωνα με το δίκτυο, το ζήτημα κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο. Η μετάδοση του ρεπορτάζ έγινε υπό τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κανονισμοί στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν από κοινού τον πόλεμο κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς της χώρας και να καταστρέψουν τα προγράμματά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ έχουν χάσει σημαντικό μέρος της εκλογικής τους υποστήριξης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί λόγω του πολέμου.
Τον Ιούνιο, το Ιράν συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθόριζε οδικό χάρτη για την επίτευξη μόνιμης διευθέτησης της σύγκρουσης. Ωστόσο, η συμφωνία κατέρρευσε γρήγορα, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση των όρων της.
Εκτοτε, η Τεχεράνη ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγές, διαμεσολαβητές από το Κατάρ βρίσκονταν την Κυριακή στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο προσπάθειας αποκλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις επαφές.
Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν καταρτίσει σχέδια για την επανέναρξη των στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αλλα δημοσιεύματα, τα οποία ο Νετανιάχου διέψευσε, ανέφεραν ότι η πρόθεσή του να επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία αναχαιτίστηκε από τον Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
