Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης: Στήριξη στις κινητοποιήσεις των φοιτητών – «Να δοθούν άμεσα λύσεις για τη στέγαση»
Η παράταξη χαιρετίζει την παρέμβαση των φοιτητών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις σημερινές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις – Τι επισημαίνει για τα ενοίκια, τις φοιτητικές εστίες και το κόστος μετακίνησης.
Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των φοιτητών της Κρήτης, οι οποίοι διεκδικούν μέτρα για τη μείωση του κόστους σπουδών και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις σημερινές πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις.
Η περιφερειακή παράταξη αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους λόγω των υψηλών ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας φοιτητικών εστιών, ζητώντας ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν χώρων στέγασης.
Παράλληλα, αναφέρεται στα αιτήματα για φθηνότερες μετακινήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση και στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης:
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης χαιρετίζει την αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης χαιρετίζει την αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, την Τρίτη 20 Οκτώβρη, διεκδικώντας τις σπουδές και τη ζωή που έχουν ανάγκη και απαιτώντας να παρθούν, από το κράτος, άμεσα μέτρα, για το κόστος σπουδών και τη φοιτητική στέγη.
Για τα δίκαια αιτήματά τους, μίλησε στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το πρόβλημα της στέγης που αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών και συνολικά των εργαζόμενων, δεν προέκυψε από το «πουθενά».
Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών, το στεγαστικό επίδομα αφορά λιγοστούς φοιτητές και δεν καλύπτει τις ανάγκες, τη στιγμή που τα ενοίκια φτάνουν στα ύψη. Ταυτόχρονα, ακίνητα των ΑΕΙ προορίζονται για εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
Όσο για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στην Κρήτη μέσω ΣΔΙΤ, σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραδίνει και τη φοιτητική στέγη ως πεδίο εγγυημένης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για δημόσια και δωρεάν στέγαση. Αντί να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους: Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, αξιοποίηση κατάλληλων δημόσιων κτιρίων για τη στέγαση φοιτητών, μέτρα για τα πανάκριβα ενοίκια και, κυρίως, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων, ασφαλών δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
Κόστος στέγασης, ζωής και σπουδών φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη για τους φοιτητές. Είναι απάνθρωπο φοιτητές να βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «σπουδές ή δυσβάσταχτο κόστος για την οικογένεια».
Οι ένοχοι, για την κατάσταση αυτή, είναι γνωστοί: οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση που θυσιάζουν τα δικαιώματα των πολλών για τα κέρδη και τους πολέμους των λίγων. Οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στα κοστολογημένα προγράμματα της κυβέρνησης, αλλά και της βολικής αντιπολίτευσης. Δεν χωράνε στους δημοσιονομικούς κόφτες της ΕΕ.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης είμαστε στο πλευρό των φοιτητών και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Με τον αγώνα τους, με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους σε δημοτικά και περιφερειακό συμβούλιο, οι φοιτητές κατάκτησαν τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο Αστικό ΚΤΕΛ για τη μετακίνησή τους σε Ηράκλειο και Χανιά. Με τη σημερινή τους κινητοποίηση απέσπασαν την υπόσχεση για επέκταση αυτού του μέτρου ανακούφισης και στους άλλους δύο Νομούς, Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ συνεχίζουν τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση για δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές. Επίσης, συνεχίζουν να διεκδικούν άμεσες λύσεις για τη φοιτητική στέγη, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων όπως πχ το παλιό Ψυχιατρείο στα Χανιά. Μαζί και οι σπουδαστές ΣΑΕΚ διεκδικούν μέτρα για τη μετακίνηση και τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Σε σύγκρουση με την πολιτική που του τσακίζει τη ζωή για τους πολέμους και τα κέρδη των καπιταλιστών, ο λαός οργανώνεται. Η 21η Οκτωβρίου είναι μέρα κοινού, παλλαϊκού, πανεκπαιδευτικού αγώνα.
Η σταθερότητα για την οποία μιλά η κυβέρνηση, ισοδυναμεί με μονιμοποίηση στο διηνεκές της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, των χιλιάδων κενών στα σχολεία, των πλημμελών προσεισμικών ελέγχων, των εξευτελιστικών μισθών των εκπαιδευτικών, των ανεπαρκέστατων διορισμών.
Αυτή η πολιτική, στα σχολεία εκφράζεται με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις χιλιάδες διδακτικές ώρες χαμένες. Εκφράζεται, επίσης, με πολυπληθή τμήματα μαθητών, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με ρημαδιό τη σχολική στέγη, σεισμόπληκτα σχολεία σε κοντέινερ χρόνια τώρα, με επικίνδυνες υποδομές, με σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στα σχολεία, όπως το πρόσφατο περιστατικό στο Γάζι, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Με σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, που έφτασαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μαθητή στο Ηράκλειο. Εκφράζεται με σχολεία «παρίες» λόγω υποχρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών, με κατηγοριοποίηση των σχολείων, με ένταση των ταξικών φραγμών, με το «εθνικό απολυτήριο» και άλλες αντιεκπαιδευτικές επιλογές να οδηγούν στη βίαιη εκδίωξη της πλειοψηφίας των μαθητών από τα ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, με στόχο να στραφούν νωρίς στην κατάρτιση, κ.α.
Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και οι προτεραιότητες που βάζει στα κονδύλια που διαχειρίζεται πχ ΕΣΠΑ αφορούν τους ομίλους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι μίζερα. Ο λαός να μη συμβιβάζεται με τα ψίχουλα! Να διεκδικήσει με τον αγώνα του την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, με ευθύνη του κράτους. Να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να μετατρέψει την οργή, σε οργάνωση και πάλη για την ανατροπή.
Χαιρετίζουμε τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους».