Τα σταυροπηγιακά στην Κρήτη και η σκληρή στάση του Πατριάρχη

Δύσκολα πια τα πράγματα και νομίζω ότι θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα!

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Θυμάστε την επίσκεψη που έκαναν στο Φανάρι πριν κανένα μήνα ο Αρχιεπίσκοπος, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου για να πείσουν τον Πατριάρχη να μην προχωρήσει σε αλλαγές καταστατικού της Εκκλησίας Κρήτης και να μην επιμείνει σε σκληρή στάση για τα σταυροπηγιακά μοναστήρια;

Η αίσθηση που δόθηκε είναι ότι όλα πήγαν καλά και θα πάνε… καλύτερα στο μέλλον. Αλλά δεν έχω την ίδια αίσθηση βλέποντας τις κινήσεις του Πατριαρχείου και το πως μπορεί να μην άφησαν ένα μητροπολίτη να λειτουργήσει στο μοναστήρι της περιοχής του! Είχε να συμβεί πολλά χρόνια κάτι τέτοιο να βλέπεις στον θρόνο πχ. τον… Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα! Δύσκολα πια τα πράγματα και νομίζω ότι θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα!

Θυμίζω για τους μη μυημένους ότι τα σταυροπηγιακά (ή πατριαρχικά) μοναστήρια υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όχι στην τοπική Μητρόπολη. Τα τελεταία πολλά χρόνια υπήρχε μια χαλαρότητα, τώρα ο Πατριάρχης μετά τα όσα έγιναν κυρίως στη δυτική Κρήτη έχει αποφασίσει να είναι ο βασικός «παίκτης» και να μην αφήσει τίποτα στην τύχη.

(Ο όρος σταυροπηγιακά προέρχεται από τη λέξη «σταυρός» και «πήγνυμι», καθώς κατά τη θεμελίωσή τους ο ίδιος ο Πατριάρχης έστελνε έναν σταυρό για να τοποθετηθεί στα θεμέλια του καθολικού της μονής)

Προηγούμενο

Κρήτη: Στους δρόμους σήμερα μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Επόμενο

Τι αλλάζει σε προσλήψεις και μισθούς από 1η Νοεμβρίου

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα