Χανιά: Μεγάλη συμμετοχή στη Γιορτή Θαλάσσιας Χελώνας

Ηχηρό μήνυμα προστασίας για τη θάλασσα και το περιβάλλον

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων η Γιορτή Θαλάσσιας Χελώνας, μια δράση αφιερωμένη στην προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του Σταυρού.

Μπροστά από το κλειστό εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την υλοποίηση του έργου που όπως τονίζουν υποβιβάζει και καταστρέφει τον πλούτο (φυσικό- περιβαλλοντικό, ιστορικό- πολιτισμικό) του σημείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού αναφέρει τις δράσεις πουπραγματοποιήθηκαν. Αναλυτικά:

«Υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την επίσκεψή τους στον Σταυρό, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων «Εμείς και η θάλασσα», με επίκεντρο την προστασία της θάλασσας και των ακτών. Οι ζωγραφιές των παιδιών μετέφεραν ένα ξεχωριστό μήνυμα: η φροντίδα για το περιβάλλον ξεκινά από τη γνώση, την ευαισθησία και τον σεβασμό. Τα παιδιά, με τη ματιά και τη φαντασία τους, μπορούν να γίνουν οι πιο αυθεντικοί πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας.

Μέσα από το επιδαπέδιο παιχνίδι στην άμμο, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), τα παιδιά ταξίδεψαν στον συναρπαστικό κόσμο της θαλάσσιας χελώνας, γνωρίζοντας τον κύκλο ζωής της και ανακαλύπτοντας τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει από τη στιγμή που βγαίνει από τη φωλιά και κάνει τα πρώτα της βήματα προς τη θάλασσα, μέχρι την επιβίωσή της μέσα σε αυτήν.

Με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων των μελών του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον έναστρο ουρανό, ενώ τα μέλη του Συλλόγου τους ενημέρωσαν για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι παρατηρούσαν, ερμήνευαν και αναζητούσαν απαντήσεις για τα μυστήρια του σύμπαντος, θέτοντας με τη σκέψη τους τις βάσεις για την εξέλιξη της αστρονομίας.

Επίσης, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην κατασκευή ξύλινων πινακίδων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δημιουργώντας υπέροχα αποτελέσματα, με την καθοδήγηση των μελών του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου (Κ.Ε.Π.Ε.Α. Βάμου). Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν συμβολικά στα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, σαν δράση ενεργών πολιτών, μεταφέροντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και προστασίας, με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι φορείς θα μεριμνήσουν για την απαραίτητη σήμανση και την ουσιαστική προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος και των σημαντικών βιότοπων  και αρχαιολογικών χώρων του Σταυρού.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA) ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις του τόπου μας που, για ακόμη μία χρονιά, στήριξαν έμπρακτα τη δράση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους εθελοντές και στην Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι, που με την πολύτιμη συμβολή τους, συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης».

Προηγούμενο

Έκαναν τη χαρά τους προσφορά στον σύλλογο «Το Μέλλον»

Επόμενο

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στην Πύλη Αγίου Γεωργίου, η έκθεση φωτογραφίας «Το Πέρασμα του Χρόνου»

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα