Υποκλοπές: Στο αρχείο παραμένει η υπόθεση – «Οχι» από τον Αρειο Πάγο σε νέα έρευνα

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Μπακέλας έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάσυρση της δικογραφίας, καθώς δεν προσκομίστηκαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με όσα είχαν ήδη αξιολογηθεί στις προηγούμενες έρευνες

Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Στο αρχείο παραμένει η δικογραφία των υποκλοπών, αφού τα τέσσερα αιτήματα για την επανεκκίνηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, στον απόηχο της καταδίκης τεσσάρων ιδιωτών για τη χρήση του λογισμικού Predator, δεν στάθηκαν ικανά για την ανάσυρση της υπόθεσης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Μπακέλας μελέτησε τα αιτήματα που υπέβαλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ο οποίος εκπροσωπεί θύματα των παρακολουθήσεων. Με τέσσερις χωριστές πράξεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάσυρση της δικογραφίας, καθώς δεν προσκομίστηκαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με όσα είχαν ήδη αξιολογηθεί στις προηγούμενες έρευνες.

Ως προς το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, με το οποίο ζητούσε την πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησής του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία πέραν εκείνων που είχαν ήδη ερευνηθεί τόσο από τον επίτιμο πλέον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση όσο και από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Τζαβέλα.

Αντίστοιχη ήταν η κρίση και για το αίτημα του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε ζητήσει την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, προσκομίζοντας μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από το κινητό του, μεταξύ των οποίων και ένα με την ένδειξη «απόρρητο». Στην ειδική πράξη αναφέρεται ότι το υλικό αυτό δεν εισφέρει νέα δεδομένα σε σχέση με όσα εξετάστηκαν κατά την πολύμηνη δίκη των τεσσάρων ιδιωτών, η οποία κατέληξε στην επιβολή συνολικών ποινών κάθειρξης 126 ετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιμετώπιση των αιτημάτων που υπέβαλε ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, τα οποία στηρίζονταν τόσο στην καταδικαστική απόφαση για τους τέσσερις όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις ενός εξ αυτών, του Ταλ Ντίλιαν. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι για νομικούς λόγους δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου η έρευνα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής πράξης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι διέθεσε το Predator σε κρατικές οντότητες, θεωρείται εμπλεκόμενος στην υπόθεση και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εξεταστεί ως μάρτυρας, καθώς η κατάθεσή του δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη δικογραφία βάσει των διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας. Η ίδια νομική κρίση, σύμφωνα με την εισαγγελική πράξη, ισχύει και για τους άλλους τρεις καταδικασθέντες. Για τους ίδιους λόγους κρίθηκε ότι δεν μπορούν να εξεταστούν ως μάρτυρες ούτε ακόμη πέντε ιδιώτες, σε βάρος των οποίων έχει κινηθεί δικαστικά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Και οι τέσσερις εισαγγελικές πράξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να διαταχθεί νέα έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών. Ωστόσο, η υπόθεση αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Εφετείου. Στο πλαίσιο εκείνης της διαδικασίας δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα στοιχεία από πρόσωπα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση μέσω του Predator.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο

Νέος πνιγμός σε παραλία των Χανίων – Νεκρή 65χρονη

Επόμενο

«Τα έχω χάσει όλα»: Συντετριμμένος ο πατέρας και σύζυγος των θυμάτων στο τροχαίο στις Σέρρες

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Αθώοι λόγω αμφιβολιών μητέρα και σύντροφος που κατηγορούνταν για κακοποίηση 2χρονου κοριτσιού

Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου την 20χρονη μητέρα και τον σύντροφό της, που κατηγορούνταν για την κακοποίηση 2χρονου…