Καιρός: Έρχεται διήμερο με 40άρια – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν, επιμένουν τα ισχυρά μελτέμια στην Κρήτη

Σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, με τη ζέστη να κορυφώνεται τη Δευτέρα

Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Καλοκαιρινό θα διατηρηθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αισθητή άνοδο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Στο μεταξύ, τα ισχυρά μελτέμια «επιμένουν» στην Κρήτη και αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,  οι βοριάδες θα αγγίξουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το κύμα ζέστης να κορυφώνεται, όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα.

«Η Κυριακή και ιδιαίτερα η Δευτέρα εμφανίζονται ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείονται τοπικά τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40°C στις πιο ευάλωτες πεδινές περιοχές».

Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι η Αθήνα, η Λαμία, η Θεσσαλονίκη και η Τρίπολη. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, από την Τρίτη προς την Τετάρτη θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας. Βέβαια, η πτώση δεν θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα παντού. Πρώτα θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί νοτιότερα. Στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση φαίνεται νωρίτερα και εντονότερα, ενώ στην Αθήνα, στη Λαμία και γενικότερα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά η ζέστη ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο.

 Αναλυτικά η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά:

Η εικόνα που προκύπτει τόσο από τους χάρτες της θερμοκρασίας στα 850 hPa όσο και από τα ensemble μετεωγράμματα των πόλεων είναι αρκετά σαφής: η θερμή μεταφορά ενισχύεται σταδιακά και κορυφώνεται μέσα στο διήμερο Κυριακής–Δευτέρας, το οποίο φαίνεται να αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα της περιόδου.

Η θερμή αέρια μάζα παραμένει εγκατεστημένη πάνω από την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, με τις υψηλότερες τιμές στα 850 hPa να επηρεάζουν κυρίως τα ηπειρωτικά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια και τους ασθενέστερους ανέμους στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Η Κυριακή και ιδιαίτερα η Δευτέρα εμφανίζονται ως οι ημέρες με τη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, χωρίς να αποκλείονται τοπικά τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40°C στις πιο ευάλωτες πεδινές περιοχές.

Τα μετεωγράμματα της Αθήνας, της Λαμίας, της Θεσσαλονίκης και της Τρίπολης επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Οι καμπύλες των μέγιστων θερμοκρασιών ανεβαίνουν έως την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη αρχίζει να εμφανίζεται σαφής καθοδική τάση. Από την Τρίτη προς την Τετάρτη η υποχώρηση γίνεται πλέον αισθητή, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας.

Η πτώση δεν θα εκδηλωθεί ταυτόχρονα παντού. Πρώτα θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί νοτιότερα. Στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση φαίνεται νωρίτερα και εντονότερα, ενώ στην Αθήνα, στη Λαμία και γενικότερα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά η ζέστη ενδέχεται να επιμείνει λίγο περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η γενική τάση των ensembles είναι κοινή: μετά την κορύφωση του διημέρου Κυριακής–Δευτέρας ακολουθεί σταδιακή και ουσιαστική αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας.

 

 

Προηγούμενο

Naval Group-PPC Inspectra: Υπογραφή συμφωνίας για υποστήριξη συντήρησης των φρεγατών FDI

Επόμενο

«Πέφτουν» οι τελευταίες πινελιές στη Δημοτική Αγορά Χανίων - Φωτογραφίες

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Με επιτυχία η ομιλία του Μάνου Σαριδάκη για το Σύμπαν που διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης(ΙΑΑΔΕΤ) του…